Κως Τότε και Τώρα : Τα πλοία που ταξιδέψαμε, ΤΟ ΚΑΜΙΡΟΣ

Το Κάμιρος, μαζί με το αδελφό του Ιαλυσός ήταν τα δυο νέα πλοία της νεοσύστατης ΔΑΝΕ που αντικατέστησαν τα ποστάλια και έφεραν τα Δωδεκάνησα στο σύγχρονο τρόπο μεταφοράς. Ήταν Ε/Γ – Ο/Γ πλοία (Ρο-Ρο αγγλικά: roll-on/roll-off). Απλούστευσαν τις μεταφορές και βοήθησαν την οικονομία της Δωδεκανήσου. Η ψυχή του πλοίου ήταν ο Καλύμνιος πλοίαρχος Καπτάν Σακελλάρης Μαΐλλης.

Το αρχικό του όνομα ήταν Prins Hamlet και κατασκευάστηκε στο φιλανδικό ναυπηγείο Wärtsilä Chrichton Vulcan, Åbo, το 1966 για την σουηδική Lion Ferry Ab, Halmstad.

Αδελφά πλοία ήταν τα Finnpartner , η Finnhansa και η Bohème , το οποίο κατασκευάστηκε σαν κρουαζιερόπλοιο.

Το Prins Hamlet λειτούργησε αρχικά στη διαδρομή Prinz Ferries από το Bremerhaven προς το Harwich. Κατά τον πρώτο έτος του έκανε επίσης μερικές κρουαζιέρες από την Κοπεγχάγη προς τις Καναρίους Νήσους. Το 1967 και του 1968, το Prins Hamlet έκανε κρουαζιέρες στη Βραζιλία. Το 1969, ο Prins Hamlet πωλήθηκε στην Hafendampschiffart AG (HADAG) του Αμβούργου του γκρουπ Prinz Ferries. Το όνομά του γράφθηκε με γερμανική ορθογραφία του Prinz Hamlet. Ταξίδευε από το Αμβούργο στο Harwich με τερματικό σταθμό στο Αμβούργο στο St. Pauli Landungsbrücken.

Το Prinz Hamlet αγοράστηκε από την γαλλική CGT το 1970, αλλά ανέλαβε υπηρεσία στην Cie.Gen.Transmediterraneenne ( CGTM ). Ανακοινώθηκε ότι θα ονομαζόταν Languedoc, αλλά τελικά ταξίδεψε ως Rousillon στα δρομολόγια από τη Μασσαλία προς την Τυνησία και την Κορσική.

Το 1980 πουλήθηκε στη ΔΑΝΕ (Dane Sea Lines) και πήρε το όνομα Κάμιρος και ανέλαβε τα δρομολόγια Δωδεκανήσου.

Το 1997, το Κάμιρος πωλήθηκε στην Ascot Seatrade Co, Βαλέτα - Μάλτα. Μετονομάστηκε Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε στη διαδρομή Μπρίντιζι-Ηγουμενίτσα-Πάτρα μόνο για το 1997. Πραγματοποιούσε κρουαζιέρες κάθε εβδομάδα προς Τήνο, Κω, Λεμεσό, Χάιφα, Πάτμο και Μυτιλήνη. Στη συνέχεια παρέμεινε στον κόλπο της Ελευσίνας και μετονομάστηκε σε Queen Calliope μέχρι το 2000 που δεν έπλευσε ξανά μέχρι να φύγει για την Τουρκία όπου και διαλύθηκε το 2002 στο Αλιάγκα με το προσωρινό όνομα Opi.

(Για πληροφορίες: http://www.simplonpc.co.uk/Prins_Hamlet_1966.html ).

 

Ανάρτηση στο FB

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.