Αυτοδικία και ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο,γράφει ο Φώτης Θαλασσινός

Αυτοδικία και ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο

 

Την Κυριακή της 16ης Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού απ’ τους Σύριους γονείς του νεκρό ένα βρέφος έντεκα μηνών. Η πρώτη ιατρική άποψη ήταν πως το παιδί πέθανε από εγκεφαλίτιδα. Αργότερα έγινε ιατροδικαστική εξέταση και υπεισήλθε στο περιστατικό η πεποίθηση ότι το παιδί έφερε εμφανή σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Σίγουρα μια άποψη που εκφράστηκε πρώιμα εξαιτίας των πολλών σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων στις δομές εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν νομίζω να υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στην εξειδικευμένη γνωμοδότηση. Η δύναμη της συνήθειας δημιούργησε προειλημμένες αιτιάσεις προς τους γονείς και πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσαφήνισης των επιστημονικών ευρημάτων. Οι δημοσιογράφοι στην προσπάθεια τους να αναδείξουν το θέμα σαν μείζον και ο καθένας απ’ το μέσο ενημέρωσης του, να προλάβουν το συνάδελφο τους , τελεσιδίκησαν και ξεκίνησαν τις αναλύσεις του θέματος με άφταστη επινοητικότητα και εφευρετικότητα στο δέσιμο των στοιχείων και την κατασκευή των ενόχων. Οι γονείς διαπομπεύθηκαν, φορτώθηκαν συμπεριφορές βασανιστών και για δυο μέρες λιντσαριζόντουσαν ηλεκτρονικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσωπικά δεν είδα κάτι ρατσιστικό. Όμοιες συμπεριφορές αυτοδικίας επιδεικνύουν οι άνθρωποι σχεδόν σε κάθε εγκληματικό περιστατικό. Κανείς δεν περιμένει τη δικαιοσύνη να αποφανθεί. Εξάλλου στην ελληνική νέα τάξη πραγμάτων τα υποκείμενα γίνονται ισόθεα ένθεν κακείθεν. Είναι ικανά να γνωρίζουν τα πάντα με τις ιδιότητες ενός παντεπόπτη. Τοποθετήθηκε και η Έλενα Ακρίτα και η Μαρία Λούκα. Γνωστές προσωπικότητες του Facebook (εκτός του υπόλοιπου έργου τους), που στον λόγο τους«εμπορεύονται» το μίσος για να αποσπάσουν το χειροκρότημα του πολεμοχαρούς κοινού τους. Σημασία δεν έχει μόνο τί λες. Σημασία έχει πώς το λες. Κάποτε όλοι αυτοί που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να μας διχάζουν, θα λογοδοτήσουν.

 

Στις 18 Φεβρουαρίου έλαβε και τυπικά τέλος το μαρτύριο των γονιών. Οι εκδορές στην πρωκτική περιοχή και στο παχύ έντερο προήλθαν από ιατρική θεραπεία που έπαιρνε το άρρωστο βρέφος με την μορφή υποκλυσμού. Υποκλυσμός που γινόταν με τη χρήση ειδικού ιατρικού εργαλείου. Οι δύο άντρες, ο πατέρας και ο συγκάτοικός του, αφέθηκαν ελεύθεροι από την ασφάλεια όπου κρατούνταν- και με δική τους θέληση μέχρι να φανερωθεί το δίκιο τους σε όλους.

 

Αυτοί που βιάστηκαν να αυτοδικήσουν μαζεύτηκαν πίσω από ένα σωρό δικαιολογίες. Θα μπορούσα να παραθέσω μερικές απ’ αυτές που διάβασα αλλά δεν έχει νόημα. Υπάρχει ανταγωνισμός παντού. Όλοι οι άνθρωποι τρέχουν μήπως και προλάβουν πρώτοι την πιο καίρια ανάλυση σε κάποιο γεγονός, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την τρέχουσα ειδησεογραφία. Προσπερνάνε αψήφιστα όσα σημαντικά βλέπουν και έχουν την ψευδαίσθηση της καθαρής διαδρομής. Η ψεύτικη είδηση είναι προϊόν της παρόμοιας κούρσας των δημοσιογράφων να δημοσιεύσουν πριν απ’ τους άλλους, να επιδείξουν ευφυή αντανακλαστικά.

 

Βλέπουμε πως αυτός ο κακός ανταγωνισμός έχει παρεισφρήσει στους γιατρούς, τους σεισμολόγους, τους υγιεινιστές κ.ά. Πουλάνε επικινδυνότητα και πρωτοπορία για κερδίσουν προσοχή. Χρειάζεται σύνεση και υπομονή πριν κάτι ρευστό αποκρυσταλλωθεί σε κάτι προσεγγίσιμο. Πριν λίγους μήνες μάθαμε ότι η πρακτική της ευθανασίας εφαρμόστηκε στην Ολλανδία πάνω σε μια έφηβη γιατί υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα. Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook κατακεραύνωσαν του Ολλανδούς που αντί να στηρίξουν το κορίτσι επέλεξαν επί της ουσίας να το δολοφονήσουν. Και ενώ όλοι ξιφουλκούσαμε μέσα στις πολωτικές εμφύλιες ηλεκτρονικές διαμάχες μας, μάθαμε πως στην πραγματικότητα το κακοποιημένο πλάσμα αυτοκτόνησε με την βοήθεια των δικών του ανθρώπων. Για την Γκουίνεθ Πάλτροου κανείς δεν ήξερε ότι είχε εταιρία που δραστηριοποιούνταν στο τομέα των εναλλακτικών μορφών θεραπείας ποικίλων παθήσεων. Το μάθαμε όταν επιστήμονες μελέτησαν τις τηλεοπτικές εκπομπές της συγκεκριμένη εταιρίας και τις βρήκαν ακραία επικίνδυνες.Πριν την έναρξη αυτών των εκπομπών τα πάντα ήταν ολόσωστα. Χρειάστηκε η ευρεία παρακολούθηση τους για να επέμβουν οι ειδικοί και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η αναδίφηση της ιστορίας του ψεύδους στην κοινωνία του θεάματος δεν έχει τέλος.

 

Νομίζω πως κάθε γεγονός πρέπει να εξετάζεται ημερολογιακά. Η διεπίδραση του με τους ανθρώπους δεν σταματάει στην έναρξη του. Καλό είναι να υπάρχουν στα κείμενα μας οι ημερομηνίες που τα γράφουμε και γραπτές αναφορές πως το θέμα που μας απασχολεί είναι εν εξελίξει. Κατανοεί κανείς πως η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι μεταξύ των εκδοτών τους σχεδόν ανθρωποφαγική. Σ’ αυτά και στους υπαλλήλους τους έχει χαθεί η ανθρωπιά προ πολλού. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει κάθαρση του χώρου. Ο εγωισμός στο εσωτερικό των ΜΜΕ είναι ανυπέρβλητος. Τα fakenewsεμφιλοχωρούν και στα real. Αυτή είναι και η πιο μεγάλη ζημιά. Οι σκόπιμες αποσιωπήσεις των ειδήσεων και η μεγέθυνση τους (των ειδήσεων).

 

ΥΓ. Όταν καταλάγιασε κάπως η διαδικτυακή οχλοβοήσε σχέση με όσα γράφω στην πρώτη παράγραφο, βγήκαν κάποιοι επιτήδειοι και είπαν ότι το παιδί δολοφονήθηκε απ’ τους γονείς του γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Άλλοι πιο σκληροπυρηνικοί κατέφυγαν στην συνωμοσιολογία και υποστήριξαν ότι το παιδί όντως βιάστηκε και η υπόθεση συγκαλύφθηκε γιατί αυτά επιτρέπονται στη Συρία.

 

Κείμενο: Φώτης Θαλασσινός.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.