Ένα καταπληκτικό ημερολόγιο απο το Ιπποκράτειο λύκειο Κω

Το Ημερολόγιο 2012 του Ιπποκρατείου Λυκείου Κω με τίτλο: <<ΨΗΦΙΔΩΥΤΑ ΤΗΣΚΩ >> αποτελεί πιστεύουμε μι ενδιαφέρουσα ιστορική –αρχαιολογική προσέγγιση και συγχρόνως μια θαυμάσια εικαστική σύνθεση περίτεχνων

Και μοναδικών ψηφιδωτών, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς την περίοδο 1912-1943 και κατέδειξε ότι το νησί μας δεν υστέρησε την αρχαία αυτή τέχνη.

Το ψηφιδωτό είναι η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές , συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα η υαλόμαζα οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά εντοπίζονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μ.Ασία και χρονολογούνται στον 8 π.χ. αιώνα. Από το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ,η τεχνική των ψηφιδωτών, μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη τον 1 αιώνα π.χ. αι. και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν επιτοίχια ψηφιδωτά .Τέλος ,τη μεγάλη τους ακμή γνωρίζουν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας .Οι βυζαντινοί εκτός από επιδαπέδια και επιτοίχια ψηφιδωτά κατασκεύαζαν και φορητές ψηφιδωτές εικόνες.

Οι ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 5 ΚΑΙ 4 πχ αι προώθησαν το ψηφιδωτό ως μορφή τέχνης με ακριβή γεωμετρικά σχέδια και ανθρωπομορφικά ή θηριομορφικά μοτίβα ψηφιδωτό του κλασικού κόσμου κοσμούσε συνήθως τον οίκο –συνηθέστερα την τραπεζαρία και τον προθάλαμό της δραστική αύξηση της χρήσης του ψηφιδωτού την ελληνιστική περίοδο φαίνεται ότι ήταν προϊόν μιας αυξανόμενης ευημερίας ,που συνδυαζόταν με εθιμικές αλλαγές ,οι οποίες έκαναν περισσότερο την επίδειξή της .Οι λαοί του ελληνιστικού κόσμου υιοθέτησαν την τέχνη του ψηφιδωτού μαζί με άλλες όψεις του ελληνικού τρόπου ζωής, ως μέσο έκφρασης της ελληνικής τους ταυτότητας ή ως μέσο επίδειξης οικειότητας με τον ελληνικό πολιτισμό .Η διαρκής επέκταση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν το πρόσφορο μέσο για τη διάδοση του ψηφιδωτού ,αν και παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο επίπεδο της τέχνης τυπικότερα ρωμαϊκά θέματα περιλαμβάνουν λατρευτικές και οικιακές σκηνές καθώς και γεωμετρικά μοτίβα την άνοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον 5 μ.χ αι., η τέχνη του ψηφιδωτού απέκτησε νέα χαρακτηριστικά αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται οι ασιατικές τεχνοτροπίες και η χρήση ειδώλων υάλινων ψηφίδων που κατασκευάζονται στη βόρεια Ιταλία.

Σκοπός της έκδοσης του Ημερολογίου είναι να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό, μέσω της αναπαράστασης της εικόνας να <<γνωρίσει>> τα θαύματα αυτά της αρχαίας Κωακής τέχνης και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους νέους, να αγαπούν και να προστατεύουν τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού μας.

Από τη θέση αυτή ευχαριστούμε τους δώδεκα Κώους χορηγούς , που με την ευγενική τους προσφορά βοήθησαν να δημιουργηθεί το ιστορικό και εικαστικό αυτό Ημερολόγιο. Ευχαριστίες επίσης οφείλονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδ/σου και στον κ.Εμμ. Παππούλη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού, στον κ Βασ. Χατζηβασιλείου για της εύστοχες παρατηρήσεις του στο Διοικητικό συμβούλιο Γονέων –Κηδεμόνων και στην επιτροπή των μαθητών της Γ τάξης του σχολείου μας, για την πολύτιμη συνδρομή τους στην έκδοση του Ημερολογίου.

Αλέξανδρος Μαρκόγλου:Λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.