«Όλοι μας θα κριθούμε στο τέλος για τις πράξεις μας»

«Δεν μπορείς να ψηφίζεις ότι θα παραιτηθείς και μετά να αλλάζεις γνώμη. Δεν πρέπει να βγουν και να πουν στον κόσμο τι έγινε; Είναι υποχρεωμένοι»

«Δεν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική. Να έχεις ανθρώπους δίπλα σου κάθε μέρα, να μιλάς και να γίνει αυτό που έγινε, είναι εντελώς απογοητευτικό»

Αποκαλυπτική και με πολλές «αναγνώσεις» η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ» ο παραιτηθείς πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου Θοδωρής Πάχος. Ο κ. Πάχος μας μιλά για το μεταναστευτικό, για την παραίτησή του αλλά και για την αλλαγή στάσης συναδέλφων του στο τοπικό συμβούλιο Πυλίου, από τους οποίους ζητά να πουν δημόσια τους λόγους της ανάκλησης των παραιτήσεών τους. «Δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες απ’ ότι λένε και οι ίδιοι, δέχθηκαν πιέσεις από το δήμαρχο και άλλα πολιτικά πρόσωπα για να μην παραιτηθούν» αναφέρει. Επίσης, μιλά για τα προβλήματα της κοινότητας, για τη μη καλή συνεργασία του με τον προϊστάμενο του εργοταξίου Κω, για τον δήμαρχο, κ.ά. Δηλώνει απογοητευμένος από την πολιτική και ξεκαθαρίζει ότι, δεν θα ξαναασχοληθεί.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.: Κύριε Πάχο, θέλω να ξεκινήσουμε με την αρχική σας θέση για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Θ.Π.: Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 ανέλαβα πρόεδρος της κοινότητας. Δύο μέρες μετά, μου ζήτησε ο δήμαρχος να πάμε στο ΚΥΤ για να δούμε τι συμβαίνει. Ήταν και οι αντιδήμαρχοι μαζί. Όταν είδα όλο αυτό το πράγμα και ξέρω τι γίνεται μέσα στο χωριό, τι ζούμε καθημερινά, πρότεινα να ξαναγίνει το Αστυνομικό Τμήμα, όπως υπήρχε παλιά και να γίνει και μία στάση λεωφορείου κοντά στη δομή. Στις 9 Σεπτεμβρίου κάνω τοπικό συμβούλιο με όλους τους δημοτικούς συμβούλους του πρώην δήμου Δικαίου και τους αντιδημάρχους και τους ενημερώνω. Στη συνέχεια,

μιλάω με το δήμαρχο για να προχωρήσω το θέμα της στάσης των λεωφορείων και μου λέει, προχώρα το. Ένας ιδιοκτήτης συμφώνησε να γίνει η στάση 3μ επί 2μ. Πριν κάνω τίποτα άλλο, παίρνω τον Σωτήρη Μαραγκό τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, τον ενημερώνω και του ζητάω να βάλει μια έξτρα γραμμή και συμφωνεί. Επικοινωνώ και με την διοικήτρια του ΚΥΤ Μαρία Κρητικού και συμφωνούμε να βγάλει μια ανακοίνωση για να ενημερώνει τους μετανάστες.

Αρχές Νοεμβρίου ήταν έτοιμα όλα. Πέρασε μία φορά το λεωφορείο, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, και δεν ξαναπέρασε ποτέ.

Ερ.: Η δικαιολογία ποια ήταν;

Θ.Π.: Δεν ξέρω. Έμαθα μετά από δυο μήνες ότι ένας μαγαζάτορας, εκεί κοντά στη στάση, είχε διαμαρτυρηθεί. Έτσι μου είπαν αλλά αυτό είναι δικαιολογία.

Ερ.: Είχε δηλαδή να κάνει με την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής.

Θ.Π.: Ναι. Και το γνώριζε ο δήμαρχος. Όπως θα δείτε στην επιστολή* που μου έστειλε όταν παραιτηθήκαμε, αναφέρει το θέμα, αλλά εντάξει, κάτι έκανε αλλά δεν ήταν και τόσο ουάου.

Εγώ από την πρώτη στιγμή ήμουνα αρνητικός στην επέκταση τη δομής γιατί πιστεύω ότι αυτό θα είναι μια μεγάλη παγίδα για το χωριό μου. Δηλαδή, όταν μία δομή που χωράει περίπου 1200 άτομα και είχε 4.880, τι να σκεφτώ τώρα όταν μας λένε ότι θα φτιάξουν μια κλειστή 2.800 άτομα; Που ξέρω αν γίνουν 10.000 που έτσι πιστεύω;

Ερ.: Πέρασαν, λοιπόν, οι μήνες και προτείνατε στο κοινοτικό συμβούλιο να παραιτηθείτε.

Θ.Π.: Αυτό το είχαμε πει στη λαϊκή συνέλευση που κάναμε στο χωριό, μετά το είπα στο δημοτικό συμβούλιο, το φώναξα και στον υπουργό, το γνώριζαν τα παιδιά και το ψηφίσαμε, λόγω κορωνοϊού, στις 19 Μαΐου ομόφωνα. Είχαμε μαζέψει και 1.250 υπογραφές. Εμείς σαν τοπικό, θέλουμε να μείνει έως έχει η δομή για δυο τρία χρόνια και μετά να φύγει, να μη γίνει επέκταση γιατί όπως είπα και στην αρχή εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι μια παγίδα για το χωριό μου.

Να σας πω και κάτι άλλο. Όταν πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο πριν να έρθει ο υπουργός, τους ζήτησε να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις και να βγει μια ομόφωνη απόφαση για το μεταναστευτικό γιατί αυτό προβληματίζει όλη την Κω, όχι μόνο το Πυλί. Το Πυλί είμαστε οι άμεσοι αποδέκτες του προβλήματος αλλά όλο το νησί έχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Τελικά δεν έγινε, βγήκαν 7 αποφάσεις, η δημοτική αρχή είπε ότι κι εμείς δεν θέλουμε την επέκταση της δομής, όχι στην κλειστή δομή κλπ κλπ. Έρχεται ο υπουργός, του είπα ότι δεν τον πιστεύουμε γιατί και ο προκάτοχός του ο κ. Καμμένος τα ίδια έλεγε. Του είπα να βρούμε σήμερα λύσεις.  Στο δημοτικό συμβούλιο φώναζε και έλεγε «βρες τε μου μέρος να το πάω το χοτ σποτ να φύγει από το χωριό».

Ερ.: Ποιος το έλεγε αυτό;

Θ.Π.: Ο Μηταράκης. Να πάει σε κάποιο άλλο χώρο εδώ στο νησί. Εκείνη τη στιγμή ποιος θα έλεγε κάτι; Θα ερχόταν σε αντιπαράθεση ο κόσμος θα έλεγε τι έγινε τώρα με αυτό; Το παίρνεις από το Πυλί και το φέρνεις εδώ σε εμάς;

Ερ.: Προφανώς ήθελε να κερδίσει χρόνο.

Θ.Π.: Ναι, αυτό κατάλαβα κι εγώ. Την επόμενη μέρα, στη συνάντηση στο δημαρχείο, του πρότεινα  να πάει η δομή στην Ψέριμο. Και γυρνάει, σταυρώνει τα χέρια και λέει του δημάρχου «δήμαρχε το κάνουμε; Αν θέλεις το κάνουμε τώρα».

Ερ.: Και ο δήμαρχος τι απάντησε;

Θ.Π.: Δεν απάντησε τίποτα. Μου είπαν κάποια πράγματα εμένα μετά για να μην παραιτηθώ και ο ίδιος ο υπουργός, ότι θα βοηθήσουν στο χωριό, θα φτιάξουν πράγματα. Του είπα, όχι υπουργέ, εγώ θέλω να μην γίνει επέκταση της δομής. Το καλύτερο είναι να φύγει ή στην χειρότερη περίπτωση να μείνει όπως είναι. Εάν δεν γίνει αυτό να μη γίνει τίποτα γιατί η Κως είναι ο 4ος τουριστικός προορισμός, είναι το νησί του Ιπποκράτη. Και σε μία στιγμή μου λένε, κι εμείς στη Σάμο έχουμε τον Πυθαγόρα τι θα πει αυτό; Κι εμείς  έχουμε τουρίστες.

Ερ.: Ας επιστρέψουμε στην παραίτηση. Εσείς, εμμένετε στην απόφασή σας και παραιτείστε.  Πως σχολιάζετε όμως ότι, ενώ ήταν ομόφωνη απόφαση ξαφνικά βλέπουμε κάποια μέλη του κοινοτικού  συμβουλίου, να κάνουν πίσω;

Θ.Π.: Να σας πω. Στις  αρχές Ιουνίου ήρθαν όλα τα παιδιά στο μαγαζί μου και είπανε να πάμε τις ταυτότητες στο δήμαρχο για να παραιτηθούμε. Τους λέω, ο κος Νικηταράς δεν θα μας κάνει δεκτή την παραίτηση. Ο οποιοσδήποτε δήμαρχος θα το έκανε σαν μέσο πίεσης. Πήγαμε στο δήμαρχο, ήμασταν ώρες εκεί, μας έλεγε αυτό, το ένα το άλλο, του είπα αρκετά πράγματα για την κοινότητα, τα γνώριζε και ο ίδιος.

Με τα πολλά μου λέει,  θα σε πάρω σήμερα τηλέφωνο ή αύριο το πρωί για να σου πω τι θα γίνει με τον υπουργό, ή αν καλέσουμε περιφέρεια τον έπαρχο και όλους. Του είπα εντάξει. Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο. Πέρασαν 16 ημέρες, κάναμε την παραίτησή μας με τον συνάδελφό σας τον κ. Πίτση. Βγήκε στις 4 Ιουλίου η παραίτηση στην εφημερίδα, μας στέλνει μετά από 3 μέρες email σε όλους τους τοπικούς να κάνουμε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό 8 Ιουλίου, εμείς όμως είχαμε παραιτηθεί.  Δύο τρία παιδιά είπαν, μήπως να πάμε; Ρε τι να πάμε, εδώ έχουμε παραιτηθεί, το έχει μάθει ο κόσμος, να μας κοροϊδεύουν;

Ερ.: Τι σας έγραφε στο email;

Θ.Π.: Ήθελε να πάμε να κάνουμε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Μα είχαμε παραιτηθεί. Δηλαδή από τις 15 Ιουνίου που μου είπε θα σε πάρω την άλλη ημέρα, μας έστειλε  email 2-3 μέρες μετά την παραίτηση για να πάρουμε μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη; Εγώ το θεώρησα κοροϊδία. Πιστεύω ότι ήθελε πίστωση χρόνου και πάλι. Και κάποιοι έπεσαν στην παγίδα.

Ερ.: Δεν πήγατε δηλαδή στην τηλεδιάσκεψη;

Θ.Π.: Όχι εμείς οι 4 που παραιτηθήκαμε, οι 3 εντάξει κάπως το σκεφτόντουσαν. Μας άλλαξε όμως την ημερομηνία γιατί δεν μπορούσε ο υπουργός λόγω εργασιών... Να σας πω ότι, μετά τη συνάντηση με τον συνάδελφό σας τον Στάθη όπου μιλήσαμε για την παραίτηση, τους λέω, παιδιά κλείστε τ’ αυτιά σας γιατί τώρα θα δεχθούμε πιέσεις μέχρι να γίνει ουσιαστικά η παραίτηση μας.

Ερ.: Με λίγα  μου λέτε ότι οι συνάδελφοι σας που ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους δέχθηκαν πιέσεις;

Θ.Π.: Δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες απ’ ότι λένε και οι ίδιοι, δέχθηκαν πιέσεις από το δήμαρχο και άλλα πολιτικά πρόσωπα για να μην παραιτηθούν.

Επειδή όμως ήμασταν εκλεγμένοι, πρέπει να βγουν οι ίδιοι και να μας πουν τι έχει γίνει. Δεν μπορείς να ψηφίζεις ότι θα παραιτηθείς και μετά να αλλάζεις γνώμη. Δεν πρέπει να βγουν και να πουν στον κόσμο τι έγινε; Είναι υποχρεωμένοι.

Ερ.: Τελικά, ποιοι παραιτηθήκατε και ποιοι άλλαξαν γνώμη;

Θ.Π.: Παραιτήθηκα εγώ, οι δύο σύμβουλοι από το “Όραμα και Δράση”, ο Δημήτρης Βρέττης και η Βαλάντω Κεφαλιανού και ένας από την παράταξη “Ισχυρή Κως” ο Γιώργος Πίτσης. Τέσσερις στο σύνολο. Παρέμειναν από τη δική μου παράταξη ο αντιπρόεδρος Αναστάσης Κεφαλιανός, η Ελένη Χατζηβασίλη και από την παράταξη της δημοτικής αρχής η Ειρήνη Καλλή.

Ερ.: Από εδώ και πέρα, για να κλείσουμε με το μεταναστευτικό, νοιώθετε ότι, σαν απλός πολίτης μπορείτε να κάνετε;

Θ.Π.: Εγώ κα Αυγούλη δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ό,τι ήταν να κάνω το έκανα. Ένοιωσα τόσο μόνος πολλές φορές, τα έβαλα με περιφερειάρχη, με βουλευτές, με υπουργούς, αλλά δεν γίνεται κάτι. Σε κάποια θέματα που είναι πολύ σοβαρά για το νησί μας όπως είναι το μεταναστευτικό ή το νοσοκομείο θα έπρεπε να ήμασταν λίγο πιο δεμένοι. Δεν είμαστε.

Ερ.: Οι συγχωριανοί μας που υπογράψανε για το ΚΥΤ και είδανε μετά συναδέλφου σας να παίρνουν πίσω την υπογραφή τους, έχουν αντιδράσει; Δηλαδή στο χωριό τι συζητιέται;

Θ.Π.: Λίγο πριν έρθω εδώ με πήρε κάποιος συγχωριανός μου και μου είπε γιατί δεν παραιτήθηκαν και είναι ντροπή τους. Όλοι μας θα κριθούμε στο τέλος για τις πράξεις μας.

Ερ.: Αυτοί που τελικά δεν παραιτήθηκαν ήρθαν να σας πουν το γιατί;

Θ.Π.: Όχι ποτέ.

Ερ.: Το μεταναστευτικό τι προβλήματα δημιουργεί στο χωριό;

Θ.Π.: Πάρα πολλά.

Ερ.: Πέρα από τις φοβίες τους καθενός, στην πράξη έχει γίνει κάτι;

Θ.Π.: Μπαίνουν μέσα σε κτήματα και παίρνουν κηπευτικά προϊόντα, ρούχα χάνονται…

Το άλλο είναι η εικόνα.

Ερ.: Έχει αποδειχθεί και στον τόπο μας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού ότι, οι επισκέπτες μας  δεν τρομάζουν στη θέα και μόνο του μετανάστη. Άρα μήπως αυτό που σας ξεσηκώνει είναι ότι η κατάσταση είναι χύμα;

Θ.Π.: Αυτό είναι. Χύμα. Είναι χύμα όταν στο Μαρμάρι στο δρόμο και στη θάλασσα μπαίνουν έτσι όπως είναι με τα ρούχα, δηλαδή είναι ο τουρίστας με τα παιδιά του και κάνει μπάνιο και δίπλα μπαίνουν οι μετανάστες με τις μπούρκες μέσα στη θάλασσα. Μπορούσαν να βρουν μία λύση να πηγαίνουν σε παραλίες που δεν υπάρχει πολύς κόσμος και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ερ.: Δεν εννοούσα ακριβώς αυτό, αλλά πάμε παρακάτω. Διαβάζοντας την ΑΔΑ στο Διαύγεια, αυτοί που έδωσαν οικόπεδα για να επεκταθεί το ΚΥΤ είναι Πυλιώτες. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Θ.Π.: Σας είπα προηγουμένως ότι όλοι θα κριθούμε κι όταν ο κόσμος δεν έχει δουλειές λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό είναι πολλά τα λεφτά. Εγώ αν είχα εκεί ένα κτήμα δεν θα το έδινα. Μιλάω σοβαρά. Όσο ανάγκη και να είχα δεν θα το έδινα. Στο τέλος θα κριθούμε όλοι. Είναι 7 οικογένειες, αυτές. Δεν μπορώ να πω κάτι πάνω σε αυτό.

Ερ.: Ας έρθουμε στα βασικά προβλήματα του χωριού που χρονίζουν.

Θ.Π.: Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την κοινότητα, είχα δύο κοπέλες για γραμματειακή υποστήριξη (η μια έλλειπε με άδεια και θα γυρνούσε μετά από δυο τρεις μήνες) και στην καθαριότητα τέσσερα. Δηλαδή είχα 6 άτομα έξω και είχα μία κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη, αλλά ήταν τοποθετημένες στην κοινότητα άλλες δύο κοπέλες. Η κοπέλα που ήταν στην κοινότητα, φώναζε και πριν πάω εγώ, για ποιο λόγο ήταν μόνη της. Εγώ είχα να κάνω πιο πολύ με τον Κυρίτση. Η κοινότητα για να λειτουργήσει σωστά θέλει δυο άτομα οπωσδήποτε διοικητικούς υπαλλήλους. Όχι κλητήρες. Πήρα και το Νικηταρά και τον Αβρίθη και τους το είπα και μου έλεγαν ότι θα το δούμε Πέρασε ο καιρός, τίποτα.

Μου στείλανε έναν υπάλληλο από την Καρδάμαινα, αποδυναμώνοντας τον Πόγια, αλλά υπήρχε πρόβλημα και ο άνθρωπος έφυγε. Μου έστειλαν μια υπάλληλο μόνο για 20 ημέρες. Και μετά

η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου βγήκε στον Πάτση και είπε ότι έχει η κοινότητα ανθρώπους που κάνουν δουλειά. Ποιοι ανθρώποι ήτανε; Όταν έγινε το lockdown στείλαν από τους παιδικούς σταθμούς τις κοπέλες. Οι κοπέλες επειδή δεν ήξεραν τίποτα, το μόνο που έκαναν ήταν να σηκώνουν το τηλέφωνο και το άλλο που έκαναν ήταν ότι μοιράζαν τα τρόφιμα.

Μόνο αυτή τη δουλειά έκαναν. Με τα πολλά, στους δέκα μήνες, δηλαδή 300 μέρες, εγώ είχα διοικητικό υπάλληλο τις 100 άντε τις 120.  Τις υπόλοιπες δεν είχα.

Ερ.: Άρα το ένα βασικό πρόβλημα είναι η μη διοικητική υποστήριξη. Άλλο πρόβλημα;

Θ.Π.: Στο Πράσινο είχα δύο ανθρώπους, από τους 5, και οι δύο με προβλήματα υγείας

Ερ.: Είναι ένα θέμα που αφορά σε όλο το νησί όπως σε όλη την Ελλάδα η υποστελέχωση. Δηλαδή όλο το νησί, όλος ο Δήμος έχει ελάχιστους υπαλλήλους.

Θ.Π.: Ναι, αλλά εμένα ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση; Το γνώριζα, το πάλευα.. Όταν 18 Μαΐου παίρνουν 48 ανθρώπους και δεν μου στέλνουν ούτε έναν...  Παίρνω την Μαρία Κρητικού, γιατί ο δήμαρχος πολλές φορές μου έλεγε να πάρω την Κρητικού, και της λέω να μου στείλει δύο ανθρώπους. Και μου λέει, δεν έχει έρθει κανένας από το Πυλί. Άκου η απάντησή της. Της λέω Μαρία ήρθανε 7 ανθρώποι και κάνανε αίτηση, πήρατε δυο, τον έναν το βάλατε στα σκουπίδια, δεν τον φέρατε στο Πυλί. Μου λέει, άστο θα το δω, πάρε τον Καμπουράκη. Παίρνω τον Καμπουράκη και του λέω Σταμάτη μου θα μου στείλεις έναν δύο ανθρώπους και μου λέει δεν μπορώ.

Δεν μου στείλανε ούτε έναν άνθρωπο αυτό είναι το παράπονό μου. Γιατί έμαθα από τις άλλες κοινότητες ότι έστειλαν σε κάθε μία από δύο ανθρώπους.

Είχα πρόβλημα και με το αυτοκίνητο της κοινότητας, το οποίο ανήκε στον πρώην δήμο Διακαίου. Είναι και για τις δυο κοινότητες. Όποια έχει ανάγκη το παίρνει. Αλλά είχαμε πρόβλημα. Ο υπάλληλος έπαιρνε το δικό του αυτοκίνητο και του έδινα εγώ 50 ευρώ κάθε εβδομάδα από την τσέπη μου γιατί έλεγε ο άνθρωπος ότι, εγώ δεν μπορώ να βάζω βενζίνη.

Ερ.: Δηλαδή, δίνατε χρήματα στον υπάλληλο για να κυκλοφορεί επειδή είχε χαλάσει το αμάξι της κοινότητας.

Θ.Π.: Έβαλα άνθρωπο εγώ κα Αυγούλη του έδωσα 200 ευρώ που έχει χλοοκοπτικό και μου καθάρισε όλο το Μαρμάρι γιατί δεν προλάβαιναν οι άλλοι ανθρώποι.

Ερ.: Για το αυτοκίνητο μιλάμε. Δηλαδή είχε ένα αυτοκίνητο 4Χ4 η κοινότητα..

Θ.Π.: Ανήκε στον πρώην Δήμο δικαίου. Ο ηλεκτρολόγος ήταν υπάλληλος του πρώην Δήμου Δικαίου

Ερ.: Αυτό το αυτοκίνητο όμως ήταν στην κοινότητα Πυλίου.

Θ.Π.: Ναι ήταν και για τις δύο κοινότητες ή όπου είχε ανάγκη. Εγώ είχα ανάγκη εκείνο το διάστημα, δεν είχε ο υπάλληλος μου αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, για τρεις τέσσερις μέρες μπορεί να είχαν ανάγκη αλλά μετά δεν είχαν.

Ερ.: Δηλαδή με λίγα λόγια μου λέτε ότι δεν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες;

Θ.Π.: Τίποτα. Εγώ το φώναζα πολύ καιρό και στα ράδια και στις εφημερίδες και στους ίδιους. Δεν έβγαινα να κάνω αντιπολίτευση. Πολλές φορές έτυχε και με παίρναν τηλέφωνο και τα έλεγα. Το Νοέμβριο είχαμε κάνει μία συνάντηση ο δήμαρχος με τους προϊσταμένους των εργοταξίων και τους προέδρους και τους το είπα εκείνη την ημέρα. Ο δήμαρχος ήρθε για 5 λεπτά μετά είχε μία δουλειά και έπρεπε να φύγει και μας άφησε το Νασταχανίδη και τον Πη και τους λέω παιδιά δέστε την κατανομή.

Ερ.: Άρα για να καταλάβω, ούτε σωστή κατανομή μηχανημάτων γινόταν, ούτε προσωπικού και το κυριότερο καμία συνεργασία μεταξύ των προέδρων.

Θ.Π.: Εγώ είχα συνεργασία με τους κάτω, υποτίθεται

Ερ.: Εννοώ αν ήταν καλή συνεργασία

Θ.Π.: Με το Μιχάλη τον Γιωργαλλή είχαμε κάποια θέματα γιατί τον έβαλε προϊστάμενο, αλλά με τον πρόεδρο της Αντιμάχειας είχαμε καλή συνεργασία. Εκεί έχει ένα εργοτάξιο για το τρίγωνο και εγώ ανήκα στο εργοτάξιο της Κω που ήταν προϊστάμενος ο Γιωργαλλής. Δηλαδή το λάθος που έκανε ο Νικηταράς που το είχα πει και προσωπικά εγώ και του το είπαν και δικοί του. Εμένα με πήραν και αντιδήμαρχοι τηλέφωνο. Από την αρχή είχα πει ότι έπρεπε να βάλει δύο δημοτικούς συμβούλους τουλάχιστον γιατί ο πρόεδρος, όταν έχω εγώ αυτή την πίτα και έχω αυτό το κομμάτι, θα πάω στην Κω που είναι το μεγάλο κομμάτι, θα δώσω και στο δικό μου και στον άλλο κι αν περισσέψει, στο Πυλί.

Ερ.: Θεωρείτε δηλαδή ότι αδικήθηκε η κοινότητα Πυλίου;

Θ.Π.: Αδικήθηκε ναι. Έκανε προϊστάμενους στους δικούς του προέδρους. Δεν γίνεται αυτό.

Και με έπαιρνε τηλέφωνο ο Νασταχανίδης 10 η ώρα και μου έλεγε, Πάχο αύριο έχεις αυτό το μηχάνημα. Και του έλεγα, ρε Νίκο δεν μπορεί να βγαίνει εβδομαδιαίο πρόγραμμα; Για μια στιγμή το καταλάβανε και βγάλανε για δύο εβδομάδες πρόγραμμα εβδομαδιαίο για το τι χρειάζομαι και πάλι δεν λειτούργησε αυτό. Πάλι το χάλασε. Λέει δεν λειτουργεί θα το κάνω όπως θέλω εγώ.

Ερ.:  Για να καταλάβω, οι προϊστάμενοι του εργοταξίου είχαν πρόβλημα να μοιράσουν σωστά τις δουλειές. Είχαν πρόβλημα συνεργασίας.

Θ.Π.: Ναι αυτό. Τις περισσότερες φορές κατά 70% δεν υπήρχε καθόλου συνεργασία. Θα σας πω ένα παράδειγμα για κάτι που έγινε πολλές φορές. Ερχόταν το φορτηγό 10 η ώρα γιατί έπρεπε να φορτώσουν από Κω με σκουπίδια και μπάζα να πάει πάνω στο λατομείο και να γυρίσει να έρθει στο Πυλί και του είχε πει ο Νασταχανίδης ότι θα ξαναφορτώσεις για να το ξαναφέρεις κάτω. Δηλαδή εγώ το είχα στην ουσία 2 ώρες. Τι να κάνω εγώ μέσα σε δύο ώρες; Με λίγα λόγια, ό,τι μηχάνημα ήταν να έρθει στο Πυλί ή θα έπρεπε να αλλάξουν τον μπιλιοφόρο ή θα έπρεπε να αλλάξουν τα λάστιχα ή θα έπρεπε να περάσουν ΚΤΕΟ. Κάτι τέτοια μου έκαναν.

Ερ.: Όπως τα λέτε, ήταν σαν να σας σαμποτάρανε.

Θ.Π.: Δεν ήταν συνέχεια. Μόλις πήγαιναν να φτιάξουν τα πράγματα πάλι τα ίδια μου έκαναν. Δεν ξέρω. Το πήγαν πολιτικά; Σου λέει, στο Πυλί βγήκαμε τρίτοι την πρώτη Κυριακή και τη 2η Κυριακή ξαναχάσαμε, άσε να τους σαμποτάρουμε; Δεν ξέρω τι γίνεται. Πολλές φορές τα σκέφτομαι κι εγώ και λέω αποκλείεται. Μετά πάλι λέω μπορεί αλλά για πιο λόγο γινόταν αφού υπήρχε συνεργασία; Ήμουν άνθρωπος που  και το ευχαριστώ τους έλεγα.  

Ερ.: Άρα, στο Πυλί έχετε προβλήματα στελέχωσης,  προβλήματα συνεργασίας με την προϊστάμενη αρχή του εργοταξίου της Κω για τον καταμερισμό των μηχανημάτων και τις δουλειές που θα γίνουν, οπότε όλα αυτά μένουν πίσω. Άλλα προβλήματα;

Θ.Π.: Εγώ κυρία Αυγούλη έβαλα στο τεχνικό πρόγραμμα όλα αυτά και μάλιστα με είχε πάρει και ο δήμαρχος πριν τρεις μήνες τηλέφωνο και με ρώτησε, Θοδωρή  στο Πυλί τι πρέπει να κάνουμε για τους δρόμους και του λέω ότι, Δήμαρχε από το 2012 που άρχισε το αποχετευτικό και τελείωσε το 2016, οι δρόμοι είναι χάλια. Θέλει το κεντρικό Μαρμάρι, το κεντρικό Πυλί, το Αμανιού και θέλουν και οι παράπλευροι δρόμοι που είναι χαλασμένοι. Θέλει γενικό. Μου λέει συνεννοήσου με την Βλάχου και την Κασιώτη να δούμε τι θα κάνουμε. Παίρνω τη Βλάχου και την Κασιώτη εκείνη τη στιγμή και τους λέω  αυτό κι αυτό πρέπει να γίνει μου το είπε ο Δήμαρχος να σας πάρω τηλέφωνο, μου λένε εντάξει Θοδωρή και εκεί μείναμε. Τώρα μπορεί να γίνουν.

Ερ.: Δεν έχουν γίνει ακόμα.

Θ.Π.: Δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα.

Ερ.: Πόσα χρόνια είστε στα κοινά; Δεν μιλάω για τον αθλητισμό που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, αλλά στην πολιτική σκηνή.

Θ.Π: Το 2006 έδωσα πρώτη φορά με τον κο Χατζηκαλύμνιο και μετά το 2011 με τον κο Καΐσερλη ήμουν δημοτικός σύμβουλος δύο χρόνια στις σχολικές επιτροπές, μετά ήμουν μέλος στη ΔΕΥΑΚ με το Μηνά τον Κιάρη επί Κυρίτση και τώρα που ήμουν πρόεδρος στην κοινότητα Πυλίου.

Ερ.: Όλα αυτά τα χρόνια τα 14 χρόνια τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;

Θ.Π.: Κυρία Αυγούλη πρέπει να μη δίνεις σημασία σε τόσα πολλά πράγματα. Δηλαδή εγώ τώρα το έπαιρνα πολύ προσωπικά. Με ότι ασχολιόμουν το έπαιρνα πολύ προσωπικά και στεναχωριόμουν. Εντάξει ξέρω ότι στο μαγαζί μου πρέπει να κάνω αυτό,  θα το κάνω την επόμενη μέρα. Ξέρω ότι στο Δήμο που είσαι ή στην κοινότητα θα το κάνεις μετά από 5 μέρες αλλά να το κάνεις. Όχι να περάσουν μήνες και να μην το κάνεις ή να κοροϊδεύεις. Δε λέω ψέματα ούτε να ρουφιανέψω ούτε και να γλύψω. Το λέω στα ίσια αυτό δεν αρέσει ποτέ.

\Ερ.: Άρα μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική σας απογοήτευσε σε έναν βαθμό.

Θ.Π.: Ναι .

Ερ.: Σκέφτεστε να ασχοληθείτε ξανά;

Θ.Π.: Όχι σκέφτομαι να μην ξανα-ασχοληθώ. Το είχα ξαναπάρει απόφαση το 2015, όχι τόσο πολύ αλλά τώρα με αυτό που έγινε, να έχεις ανθρώπους κάθε μέρα δίπλα σου, να μιλάς και να γίνει αυτό που έγινε, είναι εντελώς απογοητευτικό.

Ερ.: Λέτε οριστικό αντίο δηλαδή;

Θ.Π.: Ναι

Ερ.: Και θα ασχοληθείτε με τον αθλητισμό;

Θ.Π.: Ναι. Και εκεί είναι δύσκολα αλλά είναι η χαρά περισσότερη. Είναι χαρά γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο πάρα πολύ. Εκεί θέλει άλλα πράγματα, να ασχοληθείς με ακαδημίες, έχει άλλο αγώνα

Ερ.: Αλλά είναι υγιές κομμάτι σε ένα βαθμό.

Θ.Π.: Όταν πας για πρωταθλητισμό, δεν είναι και τόσο υγιές. Όπως κάναμε εμείς τα τελευταία τρία χρόνια. Ξοδέψαμε πολλά λεφτά. Φέραμε και το κύπελλο Δωδεκανήσου και το πρωτάθλημα στο νησί. Για πρώτη φορά θα έχουμε ομάδα στη Γ’ Εθνική.

Ερ: Μια απορία, διότι στις εκλογές είχατε βγει πρώτος σε σταυρούς στο τοπικό. Όταν παραιτηθήκατε, σας πήραν κάποιοι τηλέφωνο – και δεν εννοώ πολιτικό - είτε για να σας αλλάξουν γνώμη είτε για συμπαράσταση;

Θ.Π.: Όχι κανείς.

Ερ.: Και οι παραιτήσεις έγιναν αμέσως αποδεκτές;

Θ.Π.: Την επόμενη μέρα. 8 του μήνα τις στείλαμε, 9 τις είδε, 10 μας τις έστειλε υπογεγραμμένες. Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, θέλω να πω κάτι ακόμα. Θέλω να μας πούνε τα παιδιά γιατί

άλλαξαν γνώμη μετά που ψηφίσαμε την παραίτηση. Ποιος τους πίεσε; Η Δύναμη Αλλαγής ή ο Δήμαρχος; Γιατί άλλαξαν; Κι εμείς δεχθήκαμε πιέσεις από τη δική μας παράταξη. Και ο δήμαρχος μας είχε πει να κάνουμε υπομονή και ότι θα μας πάρει τηλέφωνο αλλά δεν πήρε ποτέ.

Δίνουν 50εκ. για την κλειστή δομή και δεν τα δίνουν για να φτιάξουν το νοσοκομείο μας ή για μια σχολή.

Και κάτι άλλο. Όπως θα θυμάστε, τον Φεβρουάριο είχε γίνει μία εξέγερση μέσα στο χωριό με τους μετανάστες. Είχα πάει εκεί και είχε έρθει και ο δήμαρχος. Εν τω μεταξύ ο κόσμος φώναζε για να κάνουμε κάτι. Αποφασίζουμε να κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση την Κυριακή. Την Παρασκευή το βγάλαμε στα Μέσα, υπήρχε κοινοποίηση και στο facebook και υπήρξε μία σημαντική κινητοποίηση. Στο τοπικό συμβούλιο με πήραν τηλέφωνο, γιατί είχαν αναβάλει τα καρναβάλια της Κυριακής και μου είπαν ότι, πρέπει να ακυρώσουμε τη διαδήλωση γιατί θα έχετε κυρώσεις όλο το τοπικό συμβούλιο και εσύ σαν πρόεδρος δύο χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή. Περίμενα μια στήριξη από το δήμαρχο, να έρθει να κάνουμε την ειρηνική διαδήλωση. Δεν το έκανε αυτό και μετά από μία εβδομάδα αν θυμάστε έγινε μία διαδήλωση κάτω και βγήκε στο μπαλκόνι ο Δήμαρχος και έκανε εξαγγελίες... Εμάς μας το απαγόρευσαν λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Μετά έγινε μία διαδήλωση στη Ρόδο και στην Κω. Δηλαδή μία εβδομάδα ήταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και την άλλη εβδομάδα δεν υπήρχαν;

Ξέρετε τι μου είπε στις 15 Ιουνίου ο δήμαρχος; Γιατί δεν το πες σε μένα για να το κανονίσω εγώ; Δηλαδή, κατάλαβα ότι, ήθελε να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία για την ειρηνική διαδήλωση και όχι το τοπικό συμβούλιο του Πυλιού.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

 

Η επιστολή του δημάρχου Κω προς τους παραιτηθέντες συμβούλους Δ.Κ. Πυλίου

(10/07/20, Α.Π. 15998)

Προς κ. Πάχο Γ. Θεόδωρο, Πρόεδρο Δ.Κ. Πυλίου, κ. Βρέττη Σ. Δημήτριο Σύμβουλο Δ.Κ. Πυλίου, κα Κεφαλιανού Ν. Χρυσοβαλάντου Σύμβουλο Δ.Κ. Πυλίου, κ. Πίτση Β. Γεώργιο Σύμβουλο Δ.Κ. Πυλίου.

Αγαπητοί συνεργάτες, σέβομαι την απόφασή σας να παραιτηθείτε από τις θέσεις ευθύνες που σας έταξαν οι συνδημότες μας, οφείλω όμως να σας πω ότι διαφωνώ ριζικά. Η παραίτηση από τον κοινό αγώνα, αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, δεν δίνει επωφελείς λύσεις. Αντίθετα απογοητεύει τους πολίτες και ενδεχομένως αυξάνει τα αδιέξοδα. Όπως προανέφερα σέβομαι την απόφασή σας, όμως δεν είναι βάσιμοι οι λόγοι που αναφέρετε ως αιτία παραίτησης. Για το μεταναστευτικό δεν έδωσα, και δεν θα μπορούσα άλλωστε να δώσω, καμία υπόσχεση. Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, δεν το διαχειρίζεται ο Δήμος και ο Δήμαρχος. Όμως έδωσα και δίνω καθημερινά σκληρούς αγώνες για το νησί μας και θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Έφερα το σοβαρό αυτό ζήτημα δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν δεν είχε συζητηθεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα όσα είχαν συμβεί. Συναντήθηκα μαζί σας τρείς φορές στο γραφείο Δημάρχου και η πόρτα μου ήταν και είναι πάντα ανοιχτή. Βρεθήκαμε μαζί το Νοέμβριο στο λιμάνι και κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη τότε. Σε αντιδιαστολή με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν κάποιοι με υπεύθυνο και ηγετικό, κατά τα άλλα, ρόλο απέφευγαν να εμφανιστούν. Τοποθετήσαμε μαζί κιόσκι ενημέρωσης για την πανδημία, έξω από το ΚΥΤ, για το οποίο έχω μηνυθεί. Εκτός αυτών, γνωρίζετε ότι οι συμπολίτες μας που είχαν μηνυθεί, στα γνωστά γεγονότα του 2016 με τα ΜΑΤ, παρέμεναν δίχως καμία υποστήριξη από το Δήμο. Αντίθετα η σημερινή δημοτική αρχή τους στηρίζει και τους παρέχει νομική υποστήριξη. Αυτό που προσωπικά υποσχέθηκα είναι ότι, όλοι μαζί θα συνδιαμορφώνουμε την στάση μας. Το τήρησα στο ακέραιο. Πάντοτε σας ενημέρωνα για τις εξελίξεις και από κοινού αγωνιστήκαμε να αμβλύνουμε διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Προφανώς γνωρίζετε ότι η δημοτική αρχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πήρε εξαρχής θέση ενάντια σε κλειστό ΚΥΤ και στο ενδεχόμενο επέκτασής του. Όσον αφορά στο γενικότερο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, πρόκειται για διεθνές πρόβλημα που ξεπερνά το νησί μας, το Δήμο μας ακόμα και τη χώρα μας.

Αγαπητοί συνεργάτες, όσον αφορά στις ελλείψεις του Δήμου σε προσωπικό και μηχανήματα, αυτές είναι γνωστές. Στην προηγούμενη πενταετία απαξιώθηκε ο στόλος του Δήμου. Ακόμα και σήμερα δίνουμε μεγάλη μάχη για να επαναφέρουμε μηχανήματα που ήταν παροπλισμένα για χρόνια. Ένα μικρό παράδειγμα είναι το πλυντήριο κάδων απορριμμάτων. Πέντε χρόνια είχαν να πλυθούν οι κάδοι στο Πυλί και πλύθηκαν εφέτος. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες και έχει ενισχύσει την Κοινότητα Πυλίου σε όλους τους τομείς, με προσθήκη προσωπικού και εμφανή αποτελέσματα. Ενώ πέρυσι η αποκομιδή στο χωριό γίνονταν 3 φορές την εβδομάδα, εφέτος καταφέραμε να αυξήσουμε τις ημέρες αποκομιδής σε 5. Αυτό γίνεται πράξη διότι προσθέσαμε υπαλλήλους. Στη διοίκηση της Κοινότητας, όπου πέρυσι εργάζονταν μία υπάλληλος και κατά διαστήματα δύο, εφέτος εργάζονται τρείς. Αυτό έγινε εφικτό διότι ασχοληθήκαμε και βρήκαμε λύσεις για τα προβλήματα της Κοινότητας Πυλίου. Όσον αφορά στο προσωπικό γενικών καθηκόντων, που διαθέτει η Κοινότητα, παραμένει στον ίδιο αριθμό με τα προηγούμενα χρόνια, αξιοποιείται από τον Πρόεδρο που έχει την ευθύνη της Κοινότητας, και σίγουρα θα ενισχυθεί με την προσθήκη εποχικού προσωπικού, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που καθυστερεί με ευθύνη της κρατικής γραφειοκρατίας. Για να καλύψουμε όμως μεγαλύτερες ανάγκες, ανά τακτά διαστήματα, συνεργεία των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου μας, π.χ. υπηρεσία πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κ.α., έχουν παρέμβει αποτελεσματικά στο Πυλί, όπως σε όλες τις Κοινότητες του νησιού μας. Η δημοτική αρχή, με οργάνωση και προγραμματισμό, υποστηρίζει τις κοινότητες με τον κεντρικό μηχανισμό του Δήμου. Αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται από παντού και έχει φέρει αποτελέσματα, π.χ. στο Μαρμάρι, όπου τα φώτα ήταν σβηστά για πάνω από ένα χρόνο. Τώρα το δίκτυο επισκευάστηκε, με καλή συνεργασία της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και της Κοινότητας. Η ουσία είναι ότι η δημοτική αρχή δεν αδιαφορεί, συνεργάζεται με όλους και αυτό αποδίδει καλό αποτέλεσμα για το νησί και τους συμπολίτες μας. 3 Αγαπητοί συνεργάτες, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, κενά, διαφόρων ειδών προβλήματα. Τόσο στο Δήμο Κω όσο και στη χώρα μας στο σύνολό της. Εμείς είμαστε εδώ, στη θέση που μας έταξαν οι συνδημότες μας, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας μας, στη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Επιθυμώ να γνωρίζετε, πέραν της διαφωνίας μου με την επιλογή σας, ότι σε προσωπικό επίπεδο η εκτίμησή μου στο πρόσωπο και στις ικανότητές σας είναι και παραμένει απεριόριστη. Όμως οφείλω να σεβαστώ την απόφασή σας και ως εκ τούτου να αποδεχτώ την παραίτησή σας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Κω

Θεοδόσης Α. Νικηταράς.Πηγή:http://www.stathmosnet.gr/

3 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν 1 μήνας Πυλιωτης

  Κατα τη γνωμη μου δεν επρεπε να παραιτηθειτε. Ο λαος σας εδοσε εντολη να δουλεψετε για την καθημερινοτητα. Στα αλλα χωρια γιατι δουλευουν. Πεντε χρονια το νησι ηταν παρατημενο Τωρα που κατι γινεται εσεις τα παρατησατε. Λαθος.....

  Απάντησε
 2. πριν 1 μήνας Βορειοπυλιωτη

  Και εδω λασπη ριχνεις?? Και αλλους τους ψηφισε ο κοσμος και κοψανε..... Και οχι απο αυτη τη θεση....

  Απάντησε
 3. πριν 1 μήνας πυλιωτινα

  και αλλοι κοψανε για κρουαζιερες. τωρα ηρθε ενας ανθρωπος να δρομολογησει το νησακι μας. πολλα χρονια ειμασταν στον αυτοματο.

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.