Μ. Διαμαντής για Συνεδρίαση Κοινότητας Ασφενδιού: Σε 1,5 λεπτό το τεχνικό πρόγραμμα έργων της κοινότητας Ασφενδιού συζητήθηκε και ψηφίστηκε.

Σε 1,5 λεπτό το τεχνικό πρόγραμμα έργων της κοινότητας Ασφενδιού συζητήθηκε και ψηφίστηκε. Ήταν το ίδιο πρόγραμμα που ψηφίστηκε για το 2020 οπότε η παρουσίαση, οι ερωτήσεις, οι τοποθετήσεις ήταν περιττές.

Παρακολούθησα την ηρωική προσπάθεια της Ιωάννας να βάλει πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινότητα επί σειρά ετών.

Το κοινοτικό συμβούλιο έδειχνε… κουρασμένο.

Καμιά φορά η αδράνεια και στασιμότητα προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση από την δημιουργία και την παραγωγή έργου.

Κουρασμένος και αφυδατωμένος είναι και ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τους διορισμένους δημάρχους της χούντας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 επιστρέψαμε στην άμεση εκλογή του δημάρχου από τον λαό,

Η μεγάλη τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση ήρθε το 1994 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1997 ακολούθησε η μεγάλη μεταρρύθμιση με το νόμο Καποδίστρια που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Καποδίστριας επέφερε πολλές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, συνενώσεις κοινοτήτων, μειώσεις δήμων και περιφερειών και πολλές αντιδράσεις!

Αναντίρρητα όμως βελτίωσε το επίπεδο διοίκησης καθώς στήθηκαν υπηρεσίες και συνέβαλε στις διαφανείς διαδικασίες.

Το 2010 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου νομοθετεί τον Καλλικράτη και εφαρμόζεται το πρόγραμμα Διαύγεια με μια οργανωμένη προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών και άλλων θεμάτων του θεσμού.

Σήμερα η ΤΑ λειτουργεί υπό τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική.

Μεταρρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καταστρατηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο και παρά τις νομοθετικές προσπάθειες καμιά κυβέρνηση δεν εκχώρησε τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε στην ΤΑ και κυρίως δεν έδωσε πόρους. Αντίθετα και λόγω των μνημονίων αυτοί μειώθηκαν δραματικά.

Η εξάρτηση από την κεντρική διοίκηση είναι δεδομένη αφού το χρίσμα τόσο σε δημάρχους όσο και περιφεριάρχες ισχύει και σήμερα.

Οι δήμαρχοι λειτουργούν ως διαχειριστές, ενώ τα κοινοτικά συμβούλια αποτελούν όχι γνωμοδοτικά όργανα που θα παράξουν πολιτικές προτάσεις και θα ασκήσουν πίεση για την υλοποίηση έργων στις κοινότητες αλλά διακοσμητικά, άοσμα και άχρωμα όργανα που συνεδριάζουν χωρίς απαρτία!

Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η επισήμανση της Ιωάννας στη σημερινή συνεδρίαση της κοινότητας Ασφενδιού ότι έχουν ανέβει στο διαύγεια αποφάσεις από συνεδρίαση που δεν είχε απαρτία…

Η ευθύνη για το ρόλο και το λόγο των κοινοτικών συμβουλίων είναι των ίδιων των εκλεγμένων κοινοτικών συμβούλων και μετά από 14 μήνες θητείας φαίνεται να μην την συνειδητοποιούν…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.