«Η σημερινή δημοτική αρχή βρίσκεται όχι στην προηγούμενη μέρα αλλά στην προχθεσινή»

«Δεν έχουν σχέδιο και πρόγραμμα για τίποτα, αυτοσχεδιάζουν και το μόνο σχέδιο που διαθέτουν είναι οι αθρόες προσλήψεις ψηφοφόρων τους και μάλιστα με διαδικασίες που εγείρουν ερωτήματα»

«Η δική μου πρόταση, για να βγάλουν όλοι όρθιοι και με αξιοπρέπεια αυτό το δύσκολο χειμώνα, είναι η Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κω, με πρωτοβουλία του Δήμου»

«Φιλοδοξία μου είναι, να δώσω βήμα και ρόλο σε νέους ανθρώπους, να τους ενώσω σε ένα κοινό σχέδιο για την Κω του μέλλοντος»

                        

Ερ: Κύριε Κυρίτση, θα ήθελα ένα σχόλιο για τον πρώτο χρόνο θητείας της δημοτικής αρχής. Ποια τα θετικά της και ποια τα αρνητικά της.

Γ.Κ.: Είναι πολύ απλός ο τρόπος της αποτίμησης. Φτάνει να θέσει κανείς τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Είδε κανείς να σχεδιάζεται ή να υλοποιείται κάποιο έργο; Ότι έργο γίνεται έχει σχεδιαστεί και έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση οφείλεται στη τη δική μας δημοτική αρχή;

-Είδε κανείς κάποιο έστω στοιχειώδες σχέδιο από το Δήμο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μεγάλης κρίσης στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους;

-Είδε κανείς να βελτιώνεται το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη;

-Είδε κανείς να υλοποιούνται έργα και δράσεις στα χωριά;

Αυτή η ετερόκλητη ομάδα πήρε το Δήμο με τα ψέματα και πίστευε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει με τα ψέματα. Χωρίς σχέδιο, πρόγραμμα αλλά και με ανεπαρκείς ανθρώπους δεν παράγεται έργο.

Ερ: Είθισται να γίνεται αυτή η αρνητική κριτική από παράταξη της μειοψηφίας προς αυτήν της πλειοψηφίας. Με δεδομένο αυτό, εσείς πού εστιάζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοτικής αρχής Θ. Νικηταρά και πώς το αιτιολογείτε;

Γ.Κ.: Εγώ δεν έφυγα, δεν το έβαλα στα πόδια παραιτούμενος και κυρίως δεν κρύβομαι.

Σεβάστηκα την απόφαση αλλά και την εντολή των πολιτών. Η Δύναμη Αλλαγής-ΚΩΣ 2023 δεν είναι παράταξη ευκαιρίας ή παράταξη μιας χρήσεως, έχει ιστορία, παρόν και μέλλον.

Στο δημοτικό συμβούλιο δεν πάμε για να κάνουμε τυφλή σύγκρουση αλλά για να συμβάλλουμε εποικοδομητικά με προτάσεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους τους ανθρώπους στην Κω.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Ούτε μία δεν θέλησε να συζητήσει η σημερινή δημοτική αρχή, τη στιγμή μάλιστα που αποδεδειγμένα δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προτείνει.

Αυτό είναι και το πρόβλημα τους: δεν έχουν σχέδιο και πρόγραμμα για τίποτα, αυτοσχεδιάζουν και το μόνο σχέδιο που διαθέτουν είναι οι αθρόες προσλήψεις ψηφοφόρων τους και μάλιστα με διαδικασίες που εγείρουν ερωτήματα.

Αλήθεια ξέρει κανείς πόσους έμμισθους ειδικούς συμβούλους έχει προσλάβει ο σημερινός δήμαρχος, όταν εγώ είχα μόνο έναν; Πολύ σύντομα θα υπάρξουν στοιχεία για το μισθολογικό κόστος που έχει εκτιναχθεί και τότε κάποιοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις.

Ερ: Στη δική σας παράταξη, λόγω της θητείας σας ως δημοτική αρχή,  καταλογίζουν τεράστιες ευθύνες. Για παράδειγμα ότι, δεν παράξατε έργο, αφήσατε ανοιχτές «πληγές» όπως στη μαρίνα, στον ΔΗΡΑΣΚ, στο νερό του «τριγώνου», σε οχήματα και μηχανήματα, κ.λ.π. Τι απαντάτε;

Γ.Κ.: Έχουν ήδη 14 μήνες θητείας, μάλλον λοιπόν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αντιπολίτευση της λάσπης και της αθλιότητας και να αρχίσουν να παράγουν έργο. Επειδή δεν κάνουν τίποτα, δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτα, πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να πολιτεύονται με ψέματα και αθλιότητες.

Πιστεύει κανείς σήμερα τις αθλιότητες που έλεγαν για τη Μαρίνα; Περιμένουμε τον έλεγχο που εξήγγειλαν. Πότε άραγε θα ολοκληρωθεί;

Για τον ΔΗΡΑΣ εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. ΔΕΝ μπορεί να κοστίζει, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους πολίτες της Κω, μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Και εδώ είπαν θα κάνουν έλεγχο. Πού είναι αλήθεια αυτός ο έλεγχος; Με την ευκαιρία θα μας πουν πότε θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι τα λεφτά στο ταμείο, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου;

Έχουν τόσο μίσος και μένος απέναντι μας, που αν έβρισκαν έστω και το παραμικρό, θα είχαν επιδιώξει την ηθική και πολιτική μου εξόντωση.

Για το οχήματα και τα μηχανήματα τους παραδώσαμε έτοιμη σύμβαση για τη συντήρηση και βέβαια απορριμματοφόρα καινούργια. Για να μας πουν τι κάνουν με τα μηχανήματα σήμερα;

Για το τρίγωνο που λέτε, να σας υπενθυμίσω, τα εκατοντάδες μέτρα νέων δικτύων και την αντικατάσταση παλαιών, να σας θυμίσω την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του υδατόπυργου Αντιμάχειας, να σας θυμίσω τις νέες γεωτρήσεις, τα δίκτυα αποχέτευσης, που σήμερα καθυστερούν απαράδεκτα, να σας θυμίσω  ότι τον Ιούλιο του 2019 με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ επικαιροποιήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και εγκρίθηκαν οι δημοπρατήσεις για 4 μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκ. ευρώ.

Το έργο το δικό μας είναι εδώ, είναι τα έργα που συνεχίζουν να υλοποιούνται.

Είναι τα 17 εκ. ευρώ διαθέσιμα με τα οποία ο κ. Νικηταράς κάνει προσλήψεις, είναι τα 170 έργα που υλοποιήθηκαν στη θητεία μας, είναι άλλα 44 έργα που παρέλαβαν έτοιμα με μελέτες και χρηματοδότηση. Μπορώ να απαντήσω για όλα και με στοιχεία. Δεν κυβερνά πλέον όμως ο Κυρίτσης, εδώ και 14 μήνες υπάρχει μια άλλη δημοτική αρχή που έχουν αρχίσει οι πολίτες να την κρίνουν και να την συγκρίνουν.

Ερ: Πώς κρίνετε την κοινωνική πολιτική της δημοτικής αρχής, ειδικά αυτήν την περίοδο; Και ένα υποερώτημα: Εάν διοικούσατε εσείς το δήμο, ποιες θα ήταν οι ενέργειές σας;

Γ.Κ.: Ο Δήμος έχει πάρει 1,5 εκ. ευρώ από την Πολιτεία, μέχρι τώρα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία. Πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα; Ξέρει κανείς;

Η Κως θα περάσει το δυσκολότερο χειμώνα και ο Δήμος μπορεί να στηρίξει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Παραδώσαμε ταμειακά διαθέσιμα 17 εκ. ευρώ, ο Δήμος όπως είπα πήρε 1,5 εκ. ευρώ από την Πολιτεία επιπρόσθετα.

Μπορεί να διεκδικήσει και άλλους πόρους, υπενθυμίζω ότι τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία θεσμοθετείται ετήσια ειδική επιχορήγηση από το 2019 προς τους δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών αλλά και Ταμείο με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Η μόνη ενέργεια που έχει κάνει ο κ. Νικηταράς, και τον προκαλώ να με διαψεύσει, είναι να υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να του επιτρέψουν να προσλάβει, κατ΄ εξαίρεση, έναν ακόμα ειδικό σύμβουλο για το μεταναστευτικό.

Με ρωτάτε για το τι θα έκανα εγώ, αντί όμως να μιλάμε υποθετικά ας μιλήσουμε καλύτερα με προτάσεις και συγκεκριμένα.

Η δική μου πρόταση, για να βγάλουν όλοι όρθιοι και με αξιοπρέπεια αυτό το δύσκολο χειμώνα, είναι η Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κω, με πρωτοβουλία του Δήμου.

Μπορεί να γίνει, θα λειτουργεί με μορφή ειδικού λογαριασμού διαχείρισης κρίσεων και θα στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Οι πόροι του θα προέρχονται από επιχορηγήσεις και δωρεές και θα μπορεί να διαθέτει οικονομική βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις, σε ανέργους, σε αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας. Το Ταμείο αυτό θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα συμμετέχει ένα μέλος από κάθε παράταξη και εκπρόσωποι της Μητρόπολης, του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου.

Ερ: Συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου. Θα συνεχίσετε να απέχετε όσο αυτές δεν γίνονται δια ζώσης; Πώς τελικά θα ενημερώνεται ο δημότης;

Γ.Κ.: Υπάρχουν τρόποι για να συνεδριάζουμε στο δημοτικό συμβούλιο, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Να σας υπενθυμίσω ότι έτσι συνεδριάζει η Βουλή, έτσι συνεδριάζουν άλλα δημοτικά αλλά και περιφερειακά συμβούλια. Η σημερινή δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να καταργήσει τα δημοτικά συμβούλια. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες η δημοτική αρχή συμμετέχει ή οργανώνει δημόσιες παρουσίες και εκδηλώσεις. Εκεί δεν υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας;

Λύσεις υπάρχουν, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να καταργηθεί, πρέπει να συνεδριάζει. Αν θέλουν μπορούμε να πάμε σε μεγαλύτερο χώρο ή να συνεδριάζουμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με εκ περιτροπής μειωμένη  και αντιπροσωπευτική παρουσία των δημοτικών συμβούλων, όπως γίνεται στο Κοινοβούλιο. Εσείς η ίδια θέτετε ζήτημα ενημέρωσης του δημότη. Εμείς πέρα από αυτό το θέμα θέτουμε και το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας, που μας αφορά όλους.

Ερ: Τι απαντάτε σε όσους σας κάνουν αυστηρή κριτική για τη στάση σας;

Γ.Κ.: Δεν με ενοχλεί η αυστηρή κριτική, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη. Να σας θυμίσω ότι εγώ κάθε χρόνο πήγαινα δύο φορές σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε χωριό, κάνοντας απολογισμό αλλά και παρουσιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα. Άκουγα τους πολίτες και ‘’τα άκουγα΄΄ από τους πολίτες. Αυτό πλέον δεν γίνεται, όχι όμως τόσο για λόγους ασφαλείας αλλά για λόγους αγοραφοβίας και αυτοπροστασίας του σημερινού δημάρχου.

Ακούστε να δείτε, στην Κω με ευθύνη όλων, ακόμα και με δική μου ευθύνη σε κάποιες περιπτώσεις που παρασύρθηκα, κυριάρχησε ένα τοξικό κλίμα. Χωρίς ουσιαστικό διάλογο, χωρίς συνεργασία, με κουκουλοφόρους που εκτοξεύουν αθλιότητες και λάσπη.

Εγώ δεν θα μπω ξανά ποτέ σε αυτό το ‘’λούκι’’. Υπερασπίζομαι το έργο μας με στοιχεία, καταθέτω τεκμηριωμένο αντίλογο αλλά κυρίως θα αρχίσω πλέον να καταθέτω προτάσεις για την επόμενη μέρα γιατί η σημερινή δημοτική αρχή βρίσκεται όχι στην προηγούμενη μέρα αλλά στην προχθεσινή.

Υπάρχουν νέες δυνάμεις στην κοινωνία, νέοι άνθρωποι στην Κω, με ιδέες και ικανότητες. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο, αυτοί θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την Κω το 2023 για να χτίσουν μια καλύτερη και πιο όμορφη Κω για τα επόμενα χρόνια. Η δική μου φιλοδοξία είναι να δώσω βήμα και ρόλο σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους ενώσω σε ένα κοινό σχέδιο για την Κω του μέλλοντος.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

Πηγή:http://www.stathmosnet.gr

13 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν 5 μήνες αμπαβρης

  ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΑ Κ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ

  Απάντησε
 2. πριν 5 μήνες ΚΩΣ

  ΚΥΡΙΤΣΗ ΤΕΡΜΑ Η ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

  Απάντησε
 3. πριν 5 μήνες ΚΩΣ

  ΚΥΡΙΤΣΗ ΤΕΡΜΑ Η ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

  Απάντησε
 4. πριν 5 μήνες ενας πολιτης

  εσυ γιωργακι μου, πηρες το δρομο που δεν εχει επιστροφη. ο κοσμος σε ειδε. ειπες θα αλλαξω και εγινες χειροτερος. τωρα ο δημος μπηκε σε μια καλη ειρα με το νικηταρα. γιατι να σε ξαναφερομε; για να ξαναμετανοιωσομε;

  Απάντησε
 5. πριν 5 μήνες ΠΡΟΣ αμπαβρης

  ΑΜΠΑΒΡΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ Ή ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ )

  Απάντησε
 6. πριν 5 μήνες ΠΡΟΣ ενας πολιτης

  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΚΩΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ .....ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΟ Φ ....ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΠΑΛΙ.....Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ

  Απάντησε
 7. πριν 5 μήνες προς "ενας πολιτης"

  υπάρχει "ενας" πολίτης ευτυχώς μόνο ένας ,που πιστεύει οτι είναι ο Νικηταράς ,δήμαρχος

  Απάντησε
 8. πριν 5 μήνες ΠΟΛΙΤΗΣ

  Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ!!!!!

  Απάντησε
 9. πριν 5 μήνες Μηδενικα ειστε ,,πολιτη του ροσφετιου...

  Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ,,,,ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Και ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ!!!

  Απάντησε
 10. πριν 5 μήνες ΚΩΣ

  ΟΛΟΣ Ο ΑΜΠΑΒΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ Κ ΦΩΤΑ.ΤΟΤΕ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ Κ Ο ΚΙΑΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ.ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ

  Απάντησε
 11. πριν 5 μήνες Perastikos

  Τι να μας πεις Κυριτση;Ουτε μια Ελια δεν φυτεψες εσυ.Ο Νικηταρας εχειμ κιολας δυο.

  Απάντησε
 12. πριν 5 μήνες Κοψιμια...κοψιμακια μου....

  Θα σου τα κανει ολα ο κοψιμιος με τον γητευτη και τον Ρασπουτιν.. Ψηφισατε τους σωτηρες του νησιου... Ψωνισαμε απο σβερκο! Σαν δε ντρεπεστε!!!..

  Απάντησε
 13. πριν 5 μήνες Ελάτε ..

  Να μαζέψουμε τις ΕΛΙΕΣ !!!!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ Οι ΕΛΙΕΣ θα σας μείνουν !!!!!

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.