Ο καρδιολόγος Μ. Κουτούζης μιλά για τον 1ο νεκρό από κορονοϊό στην Κάλυμνο και για τον εμβολιασμό του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

 

Για την πορεία του κορονοϊού, τον εμβολιασμό και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο κορυφαίος επεμβατικός καρδιολόγος κ. Μιχάλης Κουτούζης. Ο διακεκριμένος επιστήμονας χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου καθώς και η παραμικρή χαλάρωση, μπορεί να φέρει αύξηση των θετικών κρουσμάτων. 

« Θα έχει εξάρσεις ο κορονοϊός. Εγώ ήδη εμβολιάστηκα τις προηγούμενες ημέρες και θα λάβω την δεύτερη δόση στα τέλη του μήνα. Δεν ένιωσα τίποτα, αισθάνομαι μία χαρά, εργάζομαι κανονικά και όπως ακούτε είμαι μία χαρά. Θα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες. Όμως συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους συγγενείς μας και τους γύρω μας. Καλώ όσους μας ακούν να κατανοήσουν ότι ο ιός υπάρχει. Έχω συμφοιτητή διασωληνωμένο. Συνάδελφος μου βρίσκεται επί ένα μήνα στο νοσοκομείο. Συνάδελφος στην Θεσσαλονίκη επίσης νοσηλεύεται για πάνω από ένα μήνα. Η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι στο 3,4%.» 

Ο κ. Κουτούζης σχολίασε την επιδημιολογική κατάσταση σε Κω και Κάλυμνο καθώς τα δύο νησιά αν και τόσο κοντά, παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα. Βέβαια όλα είναι ρευστά και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν. 

« Στην Κάλυμνο γίνεται χαμός με τον ιό. Αν δεν προσέξουμε και στην Κω , μπορεί να υπάρξει έξαρση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ήδη ασθενής μου που νοσούσε , χθες κατέληξε στο νοσοκομείο της Καλύμνου. Είναι τυχερό το νησί που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα βαριά περιστατικά. Αν όμως συνεχίσουν να υπάρχουν θετικά κρούσματα, θα έρθουν και τα βαριά περιστατικά. Θα έρθουν διότι θα μπει ο κορονοϊός σε κάθε σπίτι και θα νοσήσουν ηλικιωμένοι αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν είναι παραμύθια.» 

Ο συμπατριώτης μας αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου που εργάζεται καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει εξαιτίας του Covid. 

« Δουλεύουμε κανονικά και δεχόμαστε επείγοντα περιστατικά καθώς ειδικά στην δική μας κλινική, οι περισσότεροι ασθενείς είναι έκτακτα περιστατικά. Δεχόμαστε τους ασθενείς με πολλές προφυλάξεις και ειδικά αν προέρχονται από επιβαρυμένες περιοχές όπως πχ την Κάλυμνο, η διαδικασία είναι διαφορετική.» 

Ο επεμβατικός καρδιολόγος μίλησε και για την διαδικασία του εμβολιασμού που ξεκίνησε στους υγειονομικούς. Όπως ανέφερε συνάδελφοι που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν , τώρα ζητούν να κάνουν το εμβόλιο όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα καθώς έχασαν την σειρά τους. Απεύθυνε έκκληση μέσω του Ράδιο Πρώτο 91.5 να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στα νησιά για να προστατέψουν πέρα από τους εαυτούς τους , κυρίως τους ασθενείς τους. 

« Αυτοί που δήλωσαν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, έχασαν την σειρά τους και είναι άγνωστο τώρα που δήλωσαν πρόθυμοι, πότε θα έχουν ξανά την δυνατότητα. Όταν ζούσα στην Σουηδία και ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ήταν αδιανόητο να πει υγειονομικός ότι δεν εμβολιάζεται. Θα ήταν μεγάλη η κατακραυγή και ο εμβολιασμός είναι αυτονόητη.» 

Τέλος, ο Μιχάλης Κουτούζης μίλησε για τις ιατρικές του δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που μάλιστα ξεπέρασαν τις 100 και βοηθούν την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως να αντιμετωπίσουν δύσκολα καρδιολογικά περιστατικά. 

« Είναι υποχρέωση μας απέναντι στους ασθενείς μας να αποτυπώνουμε την κλινική εμπειρία σε επιστημονικά συγγράμματα. Δεν υπάρχει χρόνος λόγω εργασίας, αλλά τον βρίσκουμε. Διότι εάν εμείς που τα αντιμετωπίζουμε δεν το κάνουμε, τότε θα γράφουν οι θεωρητικοί χωρίς να έχουν επί της ουσίας αντιμετωπίσει ασθενή και περιστατικό.» 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: 

 

 

Πηγή:vimatisko.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.