Εκπτώσεις: Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί τζίρος 5,5 δισ. από τα κλειστά μαγαζιά

Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις, με κλειστά όμως τα φυσικά καταστήματα. Oι πωλήσεις θα γίνονται μόνο από τα e-shop. Σφοδρή είναι η αντίδραση των εμπόρων που ζητούν να επιτραπεί άμεσα το click away

 

 

Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις, αλλά με κλειστά μαγαζιά, κάτι που έχει προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση των εμπόρων, οι οποίοι και κάνουν λόγο για μία ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης, να μην ισχύσει το click away.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι μετά την ζημιά στην περίοδο των εορτών, που ισοδυναμεί με περίπου 2 δισ. απώλειες τζίρου, έρχεται τώρα και η παράταση του lockdown, που μεταφράζεται σε κλειστά μαγαζιά για το λιανικό εμπόριο, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους μπορεί κάλλιστα να σημάνει μία τεράστια ζημιά μη αναστρέψιμη.

Και την αιτιολογούν την άποψή τους αυτή σημειώνοντας, πως μέσα στο επόμενο 2μηνο, θα πρέπει να έχουν διώξει ότι το χειμερινό εμπόρευμα, δηλαδή να έχουν ξεστοκάρει και παράλληλα να έχουν πληρώσει τους προμηθευτές τους. Αυτό με κλειστά μαγαζιά δεν μπορεί να συμβεί και στην απευκταία περίπτωση που το lockdown συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το λουκέτο, για κάποιες επιχειρήσεις – μικρομεσαίες κυρίως – είναι αναπόφευκτο.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος στην περίοδο των εκπτώσεων ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Ασφαλές το click away

Ήδη σημειώνουν οι παράγοντες τους εμπορίου, ότι ο κλάδος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες στην περίοδο της πανδημίας και κυρίως αυτό που ζητούν, είναι τουλάχιστον να λειτουργήσει το click away, αφού όπως σημειώνουν, «οι ίδιοι οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν επιβαρύνει την όλη κατάσταση».

Σε εκείνο που στέκεται ιδιαίτερα ο εμπορικός κόσμος, είναι ότι εβδομάδα που χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί με τίποτε και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι την άλλη Δευτέρα θα πρέπει να επιτραπεί το click away.

Ακατανόητη απόφαση

Όταν ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, ότι αναστέλλεται η εφαρμογή του click away, αλλά και η λειτουργία βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων, οι έμποροι έδειξαν να αιφνιδιάζονται και αυτό διότι το μέτρο, είχε φανεί να πετυχαίνει και παράλληλα , δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, κάτι που αποδέχθηκαν και οι επιστήμονες.

Οι έμποροι δεν αντέδρασαν θεωρώντας ότι το διάστημα είναι μικρό και δεν θα προκληθεί σημαντική ζημιά, αφού το ενδιαφέρον τους, πλέον είχε επικεντρωθεί στις εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα. Η διάψευση όμως των προσδοκιών τους προκάλεσε αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα «δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση». Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «απογοήτευση των μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση η οποία μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση».

Σε κίνδυνο τζίρος 5,5 δισ.

Στην περίοδο των εκπτώσεων πραγματοποιείται τζίρος που υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ και ο κίνδυνος να χαθεί ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι πλέον ορατός. Ειδικά οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν διαθέτουν e-shop, βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πραγματική καταστροφή, αφού ουσιαστικά «αποκλείονται» από τις φετινές εκπτώσεις. Σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τις εκπτώσεις, οι οποίες και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 60%.

Την ζοφερή αυτή εικόνα στο εμπόριο περιγράφει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων».

 

 

Πηγή:https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.