« Για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή που έρχεται!»: Ο Κώος αθλητής του kick boxing Δημήτρης Κρητικός ανοίγει το δρόμο προς την κορυφή με τις γροθιές του & μιλάει αποκλειστικά στην Kosvoice – Γράφει η Κόνυ Πλαγκέτη

Πάντοτε στη ζωή υπάρχουν σταθμοί. Έτσι και ο Δημήτρης Κρητικός, ένα δικό μας παιδί, πολλά υποσχόμενο στο άθλημα που επέλεξε, ξεκίνησε το όνειρο του για να φτάσει στο δικό του σταθμό. Γιατι όπως λένε, σημασία δεν έχει που θα φτάσεις, αλλά η προσπάθεια και το ταξίδι για να κατακτήσεις τελικά αυτό που αγαπάς.

Αν και μόλις 24 ετών ο Δημήτρης, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα αυθεντικό ταλέντο στο χώρο του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα στο γνωστό άθλημα του kick boxing. Από μικρό παιδί τόσο ο προπονητής του, όσο και δικοί του άνθρωποι, αντιλήφθηκαν το ταλέντο του που σε συνδυασμό με τον δυναμικό του χαρακτήρα, το πάθος του, τη δύναμη και την συγκέντρωση που απαιτείται, καταφέρνει έως και αυτή τη στιγμή να φέρνει διακρίσεις .

Μάλιστα, έχει καταφέρει μέσα από εξαιρετικές εμφανίσεις να περάσει στα μεγάλα σαλόνια του αθλήματος με εμφατικές νίκες το 2007 κατακτώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα WPKA στην Χαλκιδική και το 2013 στην Αθήνα, κερδίζοντας το παγκόσμιο κύπελλο WAKO!!

Ένα παιδί ευγενικό, έξυπνο, μια «ήρεμη» δύναμη, μα πάνω από όλα προσγειωμένο, ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Κρητικός, ανοίγει την καρδιά του, μιλώντας αποκλειστικά στην Kosvoice για τα όνειρα, τις θυσίες και την έως τώρα πορεία του.

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν…

 1. Δημήτρη, ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το kick boxing;

 

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη. H πρώτη μου επαφή με τις πολεμικές τέχνες ήταν γύρω στα 6. Τότε, γνώρισα τον δάσκαλό μου τον Δημήτρη τον Λαμπρόγλου, που αποτελεί μέχρι και σήμερα τον μέντορά μου. Αν και ξεκίνησα με tae kwon do, χρειάστηκε μόνο μια επαφή με τον κόσμο του kick boxing για να με κερδίσει.

 1. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το kick boxing; Είχες από μικρός το ταλέντο ή το ανακάλυψες στην πορεία;

 

Όπως προείπα, ξεκίνησα με tae kwon do, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με κέρδισε η μαχητικότητα και η τεχνική του kick boxing , ενώ τα συναισθήματα μετά τον πρώτο αγώνα μου ήταν καθοριστικά για την επιλογή μου.

 

Ίσως να υπήρχε μια κλίση, αλλά θεωρώ ότι όσο ταλαντούχος και να είναι ένας αθλητής, δεν είναι αρκετό από μόνο του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά , αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια βελτίωσης.

 

 1. Σε τι φάση σε βρίσκουμε τώρα;

 

Την περίοδο που διανύουμε οι αγωνιστικές μου υποχρεώσεις έχουν πάει λίγο πίσω, καθώς βρίσκομαι στο νησί για βιοποριστικούς λόγους . Παρόλα αυτά, ξανά μπαίνω σε ρυθμούς προετοιμασίας και νιώθω ψυχολογικά, αλλά και σωματικά πιο έτοιμος από ποτέ για κάθε πρόκληση.

 

 1. Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

 

Από μικρός θαύμαζα διάφορους αθλητές, όπως ο δικός μας ο Μιχάλης Ζαμπίδης, ο Ramon Dekkers και διάφοροι άλλοι για την μαχητικότητα τους και την τεχνική τους. Όσο μεγάλωνα και μαζί με εμένα μεγάλωναν και οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες , άρχισα να θαυμάζω όλους τους αθλητές που πρέπει να πάνε για δουλειά , να συντηρήσουν ένα σπίτι και να βγει και η προετοιμασία με διπλές και τριπλές προπονήσεις και παρ’όλα αυτά καταφέρνουν να είναι στην κορυφή. Επίσης, μου δίνουν τρομερό κίνητρο να συνεχίζω αθλητές με κινητικές δυσκολίες, ανεξαρτήτου επιπέδου και αθλήματος.

 

 1. Πώς νιώθεις όταν αγωνίζεσαι μέσα στο ring;

 

Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Πριν μπεις στο ρινγκ σίγουρα υπάρχει άγχος, ίσως και φόβος , γιατί είναι ένα άθλημα πλήρους επαφής. Η αδρεναλίνη είναι ανεβασμένη , νιώθεις ενθουσιασμένος στη σκέψη ότι στην εξέδρα περιμένει το κοινό σου να το ευχαριστήσεις. Κάθε δευτερόλεπτο πάνω στο ρινγκ σε ένα κατάμεστο στάδιο είναι μοναδικό , δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι ένα συναίσθημα ανεκτίμητο και αναντικατάστατο, που μόνο όποιος έχει αγωνιστεί μπορεί να το νιώσει.

 

 

 

 

 

 1. Πόσες ώρες προπόνησης την ημέρα απαιτούνται πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα και ποιές οι θυσίες στην προσωπική σου ζωή ;

 

Πριν από κάθε αγώνα ανεξαρτήτως , η προετοιμασία είναι σκληρή. Απαιτούνται διπλές, πολλές φορές και τριπλές προπονήσεις μέσα στη μέρα , αυστηρή διατροφή και πρόγραμμα. Οι θυσίες στον πρωταθλητισμό είναι τεράστιες. Θυμάμαι τον εαυτό μου να πηγαίνω πρώτα προπόνηση και μετά σχολείο , να χάνω σχολικές εκδρομές για να κρατήσω τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος, ακόμα και βόλτες με τους φίλους μου για να μπορέσω να ξεκουραστώ για την επόμενη προπόνηση. Αλλά μόλις δεις τα όνειρα σου να πραγματοποιούνται, είσαι έτοιμος και ανυπομονείς για την επόμενη προετοιμασία.

 1. Ποια η μεγαλύτερη σου επιτυχία ως τώρα; Θα την αφιέρωνες κάπου;

 

Θεωρώ πως για κάθε αθλητή κάθε πρωτάθλημα ή κάθε επαγγελματικός αγώνας, έχει μια ξεχωριστή θέση.

Δυο, έτσι έντονες στιγμές που μου έρχονται τώρα είναι η μια όταν βγήκα πρωταθλητής κόσμου και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος σε όλο το στάδιο. Αυτή η νίκη είναι αφιερωμένη στον δάσκαλο μου που πίστεψε σε εμένα πριν καν πιστέψω εγώ στον εαυτό μου και σε έναν ακόμα ξεχωριστό άνθρωπο για εμένα, την Χριστίνα Κωνσταντίνου.

Μια άλλη έντονη στιγμή ήταν το ’13, στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου που κέρδισα τον πρωταθλητή Τουρκίας με knock out στον πρώτο γύρο , γύρισα και είδα μια εξέδρα από Έλληνες να πανηγυρίζουν!

 

Για μένα όμως η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή που έρχεται….

 1. Τι σου έχει διδάξει αυτό το άθλημα; Τι θα συμβούλευες έναν νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό;

 

Έχω σταθεί τυχερός γιατί είχα από την αρχή της πορείας μου ανθρώπους να με καθοδηγούν, να με ενθαρρύνουν , να μου μεταφέρουν γνώσεις, αξίες και πρότυπα , να θέλουν να με βελτιώνουν όχι μόνο ως αθλητή αλλά και ως άνθρωπο. Παύει να είναι μια τυπική σχέση αθλητή - προπονητή , είναι άνθρωποι που τους θεωρείς οικογένεια. Θα παρομοίαζα το kick boxing με την πραγματική ζωή. Μου έχει διδάξει ότι τίποτα δεν έρχεται εύκολα και δεν σου χαρίζεται. Πρέπει να θέσεις στόχους, να παλέψεις γι’ αυτούς , να θυσιάσεις πράγματα, να μην τα παρατήσεις ακόμα και αν απογοητευτείς.

 

Η φύση του αθλήματος είναι τέτοια, που μπορεί να αποτρέπει τα μικρά παιδιά ή τους γονείς τους να ασχοληθούν με αυτό, κάτι που δεν ισχύει. Τραυματισμοί είναι πιθανόν να υπάρξουν σε κάθε είδους άθλημα. Σημασία έχει να βρει ο καθένας τι θα του ταιριάξει. Αν αυτό είναι το kick boxing, έχουν να αποκομίσουν πολλά, αρκεί να έχουν υπομονή, επιμονή, θέληση και αγάπη για αυτό που κάνουν.

 

 1. Ποιά τα όνειρα σου Δημήτρη; Ποιοί οι μελλοντικοί στόχοι σου;

 

Στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και να εδραιώσω το όνομα μου ανάμεσα στους καλύτερους. Όταν το καταφέρω αυτό, θα ήθελα να γυρίσω στο νησί να φτιάξω ένα γυμναστήριο με προδιαγραφές εξωτερικού , να μυήσω νέα παιδιά στον χώρο του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού, προσφέροντάς τους σωστά πρότυπα και αξίες. Μέχρι τότε, νιώθω ότι έχω να δώσω ακόμα πολλά σαν αθλητής και να αποκτήσω νέες γνώσεις και εμπειρίες. Όλα στην ώρα τους.

 

Με ταλέντο και διακρίσεις ευρέως αποδεκτές και έχοντας στις βαλίτσες του όλα τα εφόδια που απαιτούνται, ευχόμαστε στον Δημήτρη κάθε μέρα να κατακτά τα όνειρα του, σε μια ζωή γεμάτη επιτυχίες και αγάπη σε ό,τι και αν κάνει!

· Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Γιώργο Σαρούκο για την παραχώρηση του βίντεο, καθώς και των φωτογραφιών 36,37,38 αλλά και της κεντρικής φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του άρθρου

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

2003: 3η θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα W.P.K.A

2004: 2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

2005: 1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

2006: 1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

2007: 1η θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα W.P.K.A

1η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

2008: 1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

1η θέση πανελλήνιο κύπελλο ΠΟΚ

3η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

2009: 1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

3η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

2010: 1η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

1η θέση Glory Cup

2011: 2η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

2012: 1η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

2013: 2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

1η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

1η θέση στην πρώτη αθλητική πανεπιστημιάδα

2014: 1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΟΚ

3η θέση παγκόσμιο κύπελλο WAKO

 

 • Μέλος εθνικής ομάδας εφήβων & ανδρών επί σειρά ετών
 • 2015 - σήμερα : συμμετοχή σε επαγγελματικούς αγώνες & βραδιές επίλεκτων αθλητών

Για την Kosvoice : Κόνυ Πλαγκέτη

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.