Η πλατεία Ελευθερίας το Μάρτιο 1945

Η Πλατεία Ελευθερίας (πρ. Πλατεία του Φασισμού - Piazza del Fascio) έγινε το νέο μετασεισμικό κέντρο της πόλης.

Εκκαθαρίστηκαν τα σπίτια που γκρεμίστηκαν από το σεισμό και όσα ακόμη έστεκαν και δημιουργήθηκαν οι δυο πλατείες (Ελευθερίας και Σ. Καζούλη).

Το κτήριο που δεσπόζει στο χώρο είναι το σπίτι του φασισμού (Casa del Fascio - Συγκρότημα του Ορφέα) του αρχιτέκτονα Armando Bernabiti. Χαρακτηριστικός είναι ο επενδυμένος με πέτρα πύργος που παραπέμπει στις ιταλικές μεσαιωνικές πόλεις.

Η Δημοτική Αγορά με τις καμάρες σε στυλ νησιώτικο – ανατολίτικο του αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco και το μουσείο του αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco (πιθανώς) με την είσοδο φασιστικού ρυθμού.

Το Τζαμί παρέμεινε όπως ήταν.

Η επιχρωματισμένη φωτογραφία κάτω είναι του 1945, τραβήχτηκε κάποια Κυριακή πρωί του Μαρτίου/1945, από Ιταλό κρυφά από τους Γερμανούς γι’ αυτό είναι κάτω από τις καμάρες της αγοράς για προφύλαξη.

Στην φωτογραφία φαίνονται ορισμένα στοιχεία που αργότερα αφαιρέθηκαν ώστε το κτήριο να αποκτήσει την σημερινή του μορφή. 1. Το μεγάλο Μ είναι το μονόγραμμα σύμβολο του Μουσολίνι. 2. Οι φασιστικοί πελέκεις (το σύμβολο του φασισμού το Fascio Littorio) 3. Η στήλη του Αθλητή (αντίγραφο), το πρωτότυπο βρίσκεται στο μουσείο της Κω. Στη θέση του μπήκε το μάρμαρο με μορφή βιβλίου σε ανάμνηση της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

 

FB : https://www.facebook.com/groups/835436900211565

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.