Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ρόζα Παρκς)

Βιβλίο: Ρόζα Παρκς

Συγγραφέας: Maria Isabel Sanchez Vegara

Εικονογράφος: Marta Antelo

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις : Παπαδόπουλος

 

Διακρίσεις: Παγκόσμιο μπεστ σέλερ, μεταφρασμένο σε 17 γλώσσες (περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, για τα βιβλία των δυο σειρών)

 

Ανακαλύπτοντας ένα – ένα τα βιβλία της σειράς μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, συναντώ σήμερα τη Ρόζα Παρκς.

«Καλώς ήρθες, της λέω. Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα χαρούν να σε γνωρίσουν».

«Μα τι δουλειά έχω εγώ εδώ; μου απαντά. Δίπλα σε διανοούμενους, σε επιστήμονες, σε μεγάλους συγγραφείς, σε καταξιωμένους καλλιτέχνες; Δεν έκανα κάτι ξεχωριστό. Έκανα απλά αυτό που ήταν σωστό».

Μα δεν είναι εύκολο, αγαπημένη μου Ρόζα Παρκς, να κάνεις το σωστό. Κι ούτε που θα φανταζόσουν ότι σήμερα, χρόνια μετά το δικό σου αγώνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ξεσηκώνονταν με το ίδιο πάθος για τον ίδιο σκοπό: ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στη βία και στο ρατσισμό.

Η Ρόζα Λουίζ Μακόλι ήταν ακτιβίστρια και μια από τις σημαντικότερες μορφές του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Αφού γνώρισε τον σύζυγό της, Ρέιμοντ Παρκς, έγινε αρχηγός της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έχρωμων Ανθρώπων (NAACP). Με το θάρρος, και την αποφασιστικότητά της, βοήθησε και ενέπνευσε αμέτρητους ανθρώπους να αγωνιστούν για την ισότητα.

Όπως και στα άλλα βιβλία της σειράς, η ιστορία της Ρόζας ξετυλίγεται μέσα από ομοιοκατάληκτα δίστιχα. Η μικρή Ρόζα, ένα παιδί που μεγαλώνει με την οικογένειά της στην Αλαμπάμα, είναι υπάκουη, ευγενική και χαίρεται να βοηθάει τους άλλους. Πολύ νωρίς, συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος, στον οποίο μεγαλώνει, είναι χωρισμένος στα δυο. Μια μέρα, αρνείται να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό, όπως ορίζει ο νόμος. Με αφορμή το γεγονός αυτό και τη φυλάκισή της, οι αφροαμερικανοί κάνουν μποϊκοτάζ στα λεωφορεία για ένα χρόνο. Από αυτή τη στιγμή, ξεκινάει ένας μεγάλος προσωπικός και συλλογικός αγώνας για ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους, που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή.

Πανέμορφη η εικονογράφηση της Marta Antelo, συμμετέχει ενεργά στην αφήγηση, με πληροφορίες που συμπληρώνουν την ιστορία.

«Δεν πρέπει ποτέ να φοβάσαι να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό», μας λέει η Ρόζα, στις τελευταίες γραμμές του βιβλίου. Λόγια που σίγουρα θα εμπνεύσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες. Κι όταν με τα λόγια σου ή με τα έργα σου γίνεσαι πηγή έμπνευσης, τότε αγαπημένη μου Ρόζα Παρκς, είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και η θέση σου είναι εδώ, δίπλα στα άλλα μικρά κορίτσια και αγόρια με μεγάλες ιδέες, που άλλαξαν τον κόσμο.

 

 

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 1 μήνας loukia

    telio paramithi

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.