Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Όλο κάτι μου τη σπάει!)

Τίτλος: Όλο κάτι μου τη σπάει!

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Σειρά: Το βιβλίο της γκρίνιας 2

Εικονογράφηση: Τάσος Μαραγκός-TASMAR

Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιούλιος 2020

 

Μετά το «Μα γιατί μου φταίνε όλα;!» (Το βιβλίο της γκρίνιας) ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει το «Όλο κάτι μου τη σπάει!»(Το βιβλίο της γκρίνιας 2), το δεύτερο graphic novel της σειράς. Στη χαρακτηριστική απεικόνιση από τον εικονογράφο Τάσο Μαραγκό(Tasmar)- στην οποία πρωταγωνιστεί το πορτοκαλί χρώμα- ο συγγραφέας καταφέρνει να προκαλεί το γέλιο, αλλά συγχρόνως προβληματίζει τον αναγνώστη, καθώς σκοπός του δεν είναι να χαϊδέψει αυτιά, αλλά να σοκάρει με τις πικρόχολες αλλά ρεαλιστικές τοποθετήσεις του. Ο λόγος λιτός, καυστικός και καίριος τσακίζει κόκαλα. Μπορείς να γελάσεις, να θυμώσεις, να νιώσεις θλίψη, αλλά συγχρόνως να αναλογιστείς τη σοβαρότητα του θέματος που θίγεται. Οι κινήσεις των ηρώων, οι γκριμάτσες τους, οι μη λεκτικές εκφράσεις τους, συνοδεύουν αποτελεσματικά το λόγο τους, που ανάλογα με το θέμα είναι σαφής, συνθηματικός ή όχι και περιέχει και βωμολοχίες, χωρίς να γίνεται κατάχρησή τους από το συγγραφέα. Είναι προφορικός λόγος που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και δυνατά σε κάθε καρέ.

Σκληρό, ιδιότυπο το χιούμορ του συγγραφέα, τολμά να φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από συμπεριφορές, σκέψεις , πρόσωπα και γεγονότα που συναντάμε γύρω μας. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του έρχονται συμβάντα της καθημερινότητας, τυπικές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, η μάχη των φύλων, η παιδεία, η σεξιστική συμπεριφορά, γεγονότα που μας θυμίζουν το νόμο του Μέρφυ, ψυχαναγκασμοί, γιορτές και άλλα κοινωνικά γεγονότα, καλοκαιρινές διακοπές και τα must της καλοκαιρινής σεζόν αλλά και η θέση των social media στη ζωή μας.

Ο κ.Παπαθεοδώρου αναδεικνύει τον ξύλινο λόγο των πολιτικών και τις αερολογίες τους, το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Το αραλίκι των δημοσίων υπαλλήλων και οι παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα γεμίζουν με πικρό χιούμορ τις σελίδες. Παράλληλα, ο συγγραφέας στιγματίζει με το λόγο του όλες τις politically correct συμπεριφορές καθώς και τις κοινωνικές εκδηλώσεις , στις οποίες θεωρείται επιβεβλημένη η παρουσία μας παρά τη βαθύτερη απέχθεια μας γι αυτές (βλ. γάμους). Απολαυστική η αναφορά του στο πώς θα παρουσιαζόταν η Αρχαία Ελληνική Ιστορία, αν υπήρχε facebook εκείνη την εποχή καθώς και τη θέση που θα είχαν ιστορικές στιγμές ή γνωστές προσωπικότητες στα social media.

Ο αναγνώστης θα απολαύσει το βιβλίο και συγχρόνως θα προβληματιστεί για διάφορα θέματα – από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πολιτική ζωή της χώρας μέχρι την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εμείς, οι πολίτες, ως δούλοι του κινητού μας τηλεφώνου- πολύ πικρό το καρέ που ο ήρωας σχολιάζοντας τα σκυμμένα πρόσωπα των ανθρώπων πάνω από το κινητό τους λέει: «Υπέροχο το ανοιξιάτικο απόγευμα σήμερα και όλα τα iphones έχουν ξεχυθεί κι έχουν γεμίσει τις καφετέριες κρατώντας τους ιδιοκτήτες τους.»

Διαβάστε το βιβλίο της γκρίνιας- ακόμη κι αν δεν συνηθίζετε να γκρινιάζετε. Θα απολαύσετε τη γραφή του Βασίλη Παπαθεοδώρου και θα ταυτιστείτε με τον ήρωα σε αρκετές σελίδες!

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 1 εβδομάδα Εύη Καρούνια-http://filologikaek.blogspot.com

    Εξαιρετική παρουσίαση!

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.